Филмът „Мост към Кристо”, проследяващ едно от мащабните артистични приключения на световноизвестния български артист Христо Явашев – Кристо, ще бъде показан в Бургас на безплатна прожекция в Културен дом НХК. Филмът ще бъде излъчен на 22 октомври  от 19.30 часа. Входът е свободен.

Събитието се организира от Община Бургас и е част от програмата на „Фестивал на младите в изкуството” 2021. Публиката в залата ще има възможност да чуе любопитни истории и да зададе своите въпроси към сценариста на филма Евгения Атанасова, която ще се включи в онлайн връзка след прожекцията.

Реализирането на проекта за плаващите кейове, който през 2016 г. привлече над 1,2 милиона посетители за краткото си съществуване от 16 дни се превърна в изумителен шедьовър на изкуството.

Изграден в езерото Изео, намиращо се в подножието на Алпите, плаващите кейове на Кристо Явашев и любимата на сърцето му Жан Клод позволи преминаването по вода до островите Монте Изола и Сан Паоло чрез свързаните полиетиленови кубове, обвити в ярък жълто-оранжев цвят.

Филмът „Мост към Кристо” разкрива подробностите от европейското културно събитие на 2016 – кой е измислил конструкцията, кои са главните действащи лица, как физически е изграден проектът, какво преживяват посетителите.

Документалната лента е любопитен портрет на артиста и визионер Кристо. Разказът на Евгения Атанасова – Тенева е от първо лице, тъй като журналистката беше един от стотиците международни работници на „Плаващите кейове“.

Повече от 10 години тя следи работата на Кристо и Жан-Клод. Екипът разкрива малко известен и любопитен факт за връзката на световноизвестния проект с България, която не се дължи само на българския произход на Кристо.

Режисьор на „Мост към Кристо“ е Любомир Печев. Кадрите на Недялко Данов показват детайли по проекта, както и изглед към него от птичи поглед. Използвани са много любителски кадри и авторски снимки, които показват процеса на работа. Във филма могат да бъдат видени завладяващи фотографии от Волфганг Волц, както и снимки от личния архив на семейството.

Фестивалът на младите в изкуството който направи своя успешен старт миналата година и се превърна в притегателен център на талантливи младежи и инициативи, се завръща с вдъхновяващи събития.

Тази година фестивалните локации са пет – Магазия 1, Графична база „Тодор Атанасов”, остров „Св. Анастасия”, Културен дом НХК и DAS Marina Burgas Hotel. Темата на фестивала тази година е „Моето Черно море”.

Официалното откриване на събитието е насрочено за 17.00 часа днес в Магазия 1, Филиал на НХА – Бургас. И тази година ученици, студенти и утвърдени имена в изкуството ще рисуват рамо до рамо в трите фестивални дни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви