Радев : При конструктивни позиции ще свикам КСНС

Очаквам конструктивни и ясни позиции от партиите, за да има какво да обсъждаме. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за предложението да бъде свикано заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) по повод пандемията от ковид и мерките в нашата страна. Държавният глава коментира този въпрос пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на Европейския съвет.

Президентът посочи, че би свикал среща, но при ясни позиции. Не виждам болшинството от партиите с ясни позиции. Част от тях са заети да организират протести, други – да подкрепят тайно и да разпалват протестите. Други просто не казват нищо, заяви президентът по повод въведените ограничения, свързани с пандемията. Всички са изплашени от това, което става, но никой не иска да вземе отношение какво да се прави в тази криза и да излезе с ясна позиция, добави той.

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли, или ще загубят гласове, ако обявят ясна позиция.

Не броят хора, които се заразяват, не броят с колко лекари и медицински сестри разполагаме, не броят колко хора всеки ден умират. Призовавам за съзнателност, за разбиране на това, което прави правителството. Да, подлежи на критика в някои аспекти – за начина на въвеждане на тези мерки. Трябва да направим всичко възможно да не допуснем пик, който да взриви здравеопазването, да докара до пълно изтощение нашите лекари, висока степен на заболеваемост и на починали хора. Не трябва да го допускаме, призова държавният глава.

Той отбеляза, че отдавна има ваксини, всеки ден хората са били призовавани да се ваксинират. Президентът даде пример с Белгия, където с над 80 на сто ваксинирани пълнолетни граждани всичко е отворено. Призовава се за ваксиниране, но трябва да има ясното разбиране какви могат да бъдат последствията от пандемията, заяви Радев. Той определи като изключително тревожна обстановката с епидемията в Румъния.
Президентът съобщи, че е поставил на заседанието на Европейския съвет заедно със свои колеги въпроса за охраната на външните и особено на сухопътните граници на ЕС. По неговите думи е необходимо ЕС да разполага с план за действие в случай на рязък миграционен натиск. Надявам се това да стане на следващ етап, отбеляза той.

Радев добави, че днес и вчера няколко пъти е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел по въпроса със Северна Македония.

Тя е приела за лична кауза България да отвори задължително вратата за европейска интеграция още тази година. Решаващият съвет е през декември, отбеляза държавният глава. Той определи Меркел като един от „стълбовете на ЕС“ по повод нейното оттегляне от канцлерството.
Президентът определи въпроса със съдбата на Полша, където Конституционния съд обяви, че не признава върховенството на правото на ЕС над националното, като чувствителна тема. Той отчете, че европейските лидери са разговаряли на тази тема позитивно, конструктивно, в умерен тон.

Необходими са правни аргументи, които се очакват с решението на Европейския съд. Докато не излезе това решение, този дебат, само на политическа основа, няма да даде резултат. Трябва ясно да формулираме инструментите, с които ще се реши този спор – диалог, политическа воля, правни аргументи.

Ако намесим още един инструмент – фискален – да въздействаме върху такива страни чрез неприемане на техните планове за възстановяване и устойчивост, това ще взриви изобщо крехкото съгласие, обобщи Радев.

По повод срива в отношенията НАТО-Русия президентът препоръча този процес да бъде прекратен и диалогът с Русия да продължи. Движим се в посока, в която никоя от страните няма полза. Ако погледнем обстановката на Балканите, ставащото в Босна и Херцеговина, заявката на Република Сръбска, всички процеси в региона и в глобален план, ще видим, че няма как да продължаваме без този диалог. От противопоставяне нямаме интерес, заяви държавният глава

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви