Целият градски транспорт в Бургас от месец март ще бъде електрически. Това заяви кметът Димитър Николов по време на представянето на първите доставени електрически автобуси, произведени от IRIZAR E-MOBILITY, които ще изпълняват курсове по линиите на градския транспорт.

До пролетта ще пристигнат общо 10 осемнайсетметрови съчленени електрически автобуса, 34 осемнайсетметрови и 12 деветметрови.

Целим да се намалят вредните емисии във въздуха от обществения транспорт. Това са електробуси, които изцяло са произведени на територията на ЕС. Те са от най-ново поколение и ще се зареждат от зарядни станции, които ще бъдат разположени в различни точки на града. Те също са испанско производство. Старите автобуси ще бъдат използвани за обслужване на линии извън града. До пролетта на следващата година ще пристигнат всички електробуси“ , каза кметът.

Управителят на „Бургасбус” ЕООД Петко Драгнев заяви, че един електробус може да извърши преход от 200 км, без да бъде зареден на станция.

Превозните средства ще пътуват основно по бързите линии в града. Гаранцията им е 5 години, а батериите имат живот от 7 години. Те имат и система за пречистване на въздуха от COVID-19.

За всеки автобус ще има отделна зарядна станция. Няма как да коментираме още дали цената на билетчето ще поевтинее, предвид повишаването цената на електроенергията. Ние сме диференцирали енергийните си компоненти, имаме автобуси на дизел, сега ще имаме на електричество. Цената на билета се формира след като сме направили микс с разчет за разходите ни с всички горива“ , поясни той.

На събитието присъстваха представители на производителя и Посолството на Кралство Испания. Домакин е доставчикът на 18-метровите и 12-метровите електрически автобуси, произведени за нуждите на градския транспорт на Община Бургас: ДЗЗД „Ел БУС България“.

Бургас се нарежда до Париж, Лондон, Франкфурт, Барселона, Мадрид и много други, които вече избраха решение за електромобилност от групата IRIZAR„, каза представителят на Иманол Арего, управляващ директор на IRIZAR E-MOBILITY.

1 КОМЕНТАР

  1. Авторът на статията дали вече изтрезня достатъчно, за да седне да си редактира грешките или ще трябва накой колега да му помогне?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви