Изграждането на дълго чакания европейски транспортен коридор №8 – от Бургас пред София и Скопие до албанското пристанище Дурас трябва да стане факт през 2030 г. Това е записано в Меморандума за сътрудничество за изграждането на устойчива инфраструктура по протежението на Коридор №8 подписан между България, Албания и Северна Македония.

Подписите под документа поставиха българският министър на транспорта Христо Алексиев, албанският министър на инфраструктурата и енергетиката Белинда Балуку и министърът на транспорта и комуникациите на Северна Македония Благой Бочварски.

Тримата министри изразиха общо виждане, че Коридор №8 трябва да се разглежда като общ проект на Западните Балкани, който обхваща цялата инфраструктура – пристанищна, железопътна и пътна. Ефектът от реализацията му ще е по-добра транспортна и икономическа свързаност, която ще осигури свободното движение на хора и стоки.

В меморандума е разписан план за реализацията на инфраструктурните проекти на територията на всяка една от трите страните с поети ангажименти за завършването им до 2030 г.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви