1200 лв за лекари на първа линия при пълен работен ден

Лекарите на първа линия ще получават по 1200 лева от този месец, когато те са работили на пълен работен ден. Да момента те вземаха по 1000 лв. До края на месеца забавянията на тези плащания ще се регулират. Ще предложа и личните лекари да изписват рецептите за безплатно лечение на Covid-19. Това съобщи пред БНР проф. Петко Салчев, управител на НЗОК.

„Двойно е увеличението на плащанията за Covid пациенти за деветмесечието през тази година спрямо миналата. И е със средно 179 % по-високо, или почти двойно, което НЗОК изплаща“, добави той.

„Освен това вчера споделих с колегите от Болничната асоциация за натиска върху болничната система заради големият брой заболели и заради увеличените средства за консумативите при тяхното лечение – най-вече кислород, вода и ток. Посочих на колегите, че превантивното увеличаване на цената на клиничните пътеки за Covid- 19 от 1200 на 1400 лв. всъщност подпомага и лечебните заведения“, добави още шефът на здравната каса.

„В края на месеца се разбрахме да обмислим как средствата, които НЗОК има за болничната и извънболничната помощ, да бъдат насочени към поемане на този тежък удар, на който е подложена системата в момента“. Това обясни още проф. Салчев.

Според него няма болници, които не са си получили средствата за лечение на Covid пациенти.

„Днес ще изпратя писмо до Надзорния съвет на НЗОК да вземат това решение. И след утвърждаване от УС на БЛС този проблем до седмица може да бъде решен“, посочи още проф. Салчев.

Той не очаква преразходи бюджета на НЗОК, като до момента за болнична дейност са разплатени почти един милиард и 400 милиона лева.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви