Очаквам мерките са се спазват. Няма друг начин да се справим с COVID-19. Това каза директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров преди репортери днес.

Той призна, че ваксинацията в областта върви изключително слабо. От РЗИ са разкрили имунизационни пунктове на различни точки, които имат капацитет да ваксинират между 4000-5000 души на ден само в Бургаска област.

„Не мога да си обясня и проумея нежеланието на хората да защитят своите близки и себе си. Зеленият сертификат би могъл да окаже влияние при 50-60% ваксинирано население, а не както е при нас – 20%“ , коментира директорът

Той допълни, че заболеваемостта в област Бургас е 370 на 100 000 души. В Карнобат е по-висока – 660 на 100 000, както и в Царево 620 на 100 000. Всички останали общини са със заболеваемост под 500.

Областта се намира в червената зона, но това не значи, че не може да преминем в тъмно червената. Мерките са нещо неприятно, но те целят да запазят здравето и живота на хората“ , поясни д-р Паздеров.

Директорът на РЗИ-Бургас каза още, че са разкрити 350 ковид легла в областта, в това число 24 интензивни. Всеки ден от здравната инспекция имат справка, че между 80-90 свободни легла. Разкрити са и 15 легла с педиатрична насоченост в Инфекциозното отделение.

В Карнобат и Царево учениците преминаха на ротационен начин на обучение, както и онлайн. Имаме около 70 паралелки под карантина за цялата област„, заяви още д-р Паздеров.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви