Мъглата идва

Когато настъпи студеният сезон, мъглата също е сериозно предизвикателство за шофьорите. Според съветите на експертите важни при лоша видимост са: дистанцията, регулиране на скоростта и включване на късите светлини.

Експертите предупреждават да не се разчита на функцията за автоматично осветяване при мъгла. По-добре е да се включат късите светлини на ръка в съвременните превозни средства. Защото ако превключвателят на светлината е в положение“ Автоматично „, превозното средство обикновено активира само дневните светлини на дневна светлина. Тъй като светлинните системи правят разлика само между светло и тъмно.

Резултатът – при задействани само дневни светлини задната част на автомобила остава тъмна и светлините също светят по-слабо. Ето защо превозното средство е по-трудно да се види и отзад и отпред. Ако видимостта е лоша – опасни ситуации се натрупват една след друга при карането в мъглата.

Според правилата за движение по пътищата шофьорите са длъжни да шофират с включени къси фарове дори през деня, когато видимостта е значително затруднена от мъгла, снеговалеж или дъжд. При такива обстоятелства дневните светлини не са достатъчни. В такава ситуация е добре да работят и фаровете за мъгла. Те имат предимството, че излъчват светлина по-широка от нормалната къса светлина и осветяват пътя по-добре в близко разстояние.

Когато шофирате в мъгла на тъмно, има смисъл да превключите напред-назад между фаровете за мъгла и късите светлини, за да намерите най-добрия компромис между осветяването на пътя и отблясъка от мъглата.

Определено трябва да карате без дълги светлини, тъй като те се отразяват силно от мъглата и само влошават гледката.

Включването на интервалното почистване на чистачките също е от полза за видимостта. Това премахва капчици мъгла, които се отлагат върху предното стъкло.

Що се отнася до мъглата, не става въпрос само за добра визия, но повече от всякога е важно да бъдете видяни навреме. Функцията за предупреждение за следващия ви трафик се изпълнява от мощната задна светлина за мъгла. Тя обаче трябва да се активира само ако видимостта в мъглата е по-малка от 50 метра. В този случай не трябва да се кара по-бързо от 50 км / ч! За дължината на видимостта можете да се ориентирате по стълбовете край пътя, които обикновено са разположени на това разстояние. Когато мъглата се разсее, задната светлина за мъгла трябва да се изключи отново, така че водачът на следващият ви автомобил да не бъде заслепен.

Като цяло принципът„ шофиране с поглед” важи при мъгла. Това означава че можете да карате толкова бързо, че да можете да спрете автомобила в рамките на покритото от погледа ви разстояние. Преди всичко не бива да се изкушавате да се „вкопчвате“ в автомобила пред вас. Ако шофирате без необходимото безопасно разстояние, рискувате да го ударите отзад. Също така е важно да се избягва изпреварване в мъгла, да се шофира особено внимателно и да бъдете готови за спиране.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви