15 американски мисионери и членове на семействата им бяха отвлечени от въоръжена банда в близост до столицата на Хаити, съобщи местен източник за сигурност пред АФП.

Групата между 15 и 17 души, включително деца, е задържана от въоръжена банда, която от месеци се занимава с кражби и отвличания в района между Порт-о-Пренс и границата с Доминиканската република, каза източникът, цитиран от БГНЕС.

Говорител на правителството на САЩ на този етап отказа да предостави каквато и да е информация.

„Благосъстоянието и безопасността на американските граждани в чужбина е един от най-високите приоритети на Държавния департамент“, каза служителят. „Ние сме наясно с тези доклади и нямаме какво друго да кажем.“

Въоръжени банди, които от години контролират най-бедните райони на столицата на Хаити, разшириха властта си и върху други части на Порт-о-Пренс и околностите му. Те действат главно чрез отвличания за подкуп.

Повече от 600 отвличания са регистрирани през първите три тримесечия на 2021 г. в сравнение с 231 за същия период на миналата година.

В продължение на години Хаити е парализиран от дълбока политическа и икономическа криза, а убийството на президента Жовенел Моис през юли още повече задълбочи кризата в карибската страна.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви