Много малко са мъртвите души в избирателните списъци, повечето са хора, които не живеят там, където са записани. Има хора, които от години са навън. Политическа воля се иска, за да се обновят тези списъци. Надявам се, че най-накрая ще има дискусия и решение. Това заяви пред Българската национална телевизия Румяна Дечева от Обществения съвет към Централната избирателна комисия / ЦИК /.

Повод за коментара й е парадоксът, че

броят на хората в избирателните списъци почти съвпада с този на цялото население.

На практика обаче не цялото население има право да гласува.

„Няма направен одит на българските избирателни списъци. Два са основните проблема. Единият е, че не знаем къде се намираме гласоподавателите, за да може така да се промени кодекса, че да удовлетвори нашите нужди“, коментира Дечева.

Дечева напомни, че преди избори имаме възможност напълно безплатно да проверим името си в списъците на ГРАО. Това става по различни начини – чрез интернет, телефон или списъци, които се изнасят на различни места.

Предизборната кампания започва от днес, а на 14-ти ноември България избира нов парламент и президент. За пръв път изборите ще са 2 в 1. Според Дечева обаче объркването при машинното гласуване е само в главата на избирателите.

Разликата е чисто технологична и, според ЦИК, е много малка. „Няколкото докосвания на екрана не са голямото затруднение. Затруднението е да се знае за какво точно гласуваме, къде е разликата в мандатите на това, което избираме. Проблемът е в политическата ни култура, която изграждаме постепенно. Технологично нещата са доста ясни“, посочи Дечева.

Очаква се през следващата седмица да има формално съобщение за анализа на разписките, които се броят. Но трябва да има повече обучение за това в секционните комисии. Има все още неща, които трябва да се уточнят, за да сме убедени, че гласът, който сме подали е точен.

Предстои да се уточни как ще се действа при объркване на двете разписки в кутиите. Дечева обаче е категорична – гласът е подаден в машината. Очакванията са подобно разместване да не води до обърквания.

frognews.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви