„Решаваща“. Така анализаторите определят предизборната кампания, която започва днес. И въпреки че тази оценка можеше да бъде чута и за предишните две през тази година, неизвестните този път са повече, а разликите между политически сили според електоралните нагласи преди началото й – малки.

Между 10 % и 11 % от избирателите, които са решили да гласуват съответно за парламент и президент, предстои да изберат за кого (по данни на „Алфа рисърч“).

Дебютиралата само преди месец нова политическа формация „Продължаваме промяната“ се състезава за второто място, а „Изправи се БГ! Ние идваме“ ще се бори да бъде седмата формация в бъдещия парламент.

Президентските избори (с рекордния брой 24 кандидати) по-вероятно ще се решат след балотаж след издигането на Лозан Панов и на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Различна“. Това е другото определение за предстоящата кампания, защото за първи път ще е „2 в 1“ за президентски и за предсрочни парламентарни избори.

От партиите представени в последното Народно събрание, само ДПС има свой претендент (лидерът им, който трябва да мобилизира и консолидира електората).

Останалите подкрепят кандидати, издигнати от инициативни комитети и затова ще е интересно как ще съчетаят посланията за двата избора. В коалициите „БСП за България“, ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ ще имат основно кампания за парламентарния вот, но ще агитират и за подкрепените кандидат-президенти, като очакват и общи събития на места с тях.

Кампанията започва на фона на нова ковид-криза в България, новини и прогнози за високите цени на електроенергията и на природния газ, инфлация, които ще влияят на настроенията на избирателите. Как ще им отговорят политическите сили ще проличи в кампанията.

В нейния ход може да излезе и решението на Конституционния съд по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър и един от лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, чийто ефект за подкрепата за него е трудно предвидим.

А макар и официално кандидати да се обявяват за позитивна кампания и представяне на идеи, в партиите очакват и черна кампания с нападки и с фалшиви новини.

Според представители на основните партии и инициативни комитети, с които „Дневник“ разговаря, обиколки из страната ще има, но ще се залага предимно на срещи с избиратели на от типа „очи в очи“ и при спазване на противоепидемичните мерки, а не на събития, където има големи струпвания от хора. Голяма част от кампанията отново ще се води и в социалните мрежи.

„Разумните решения“, „По-силни от хаоса“ и „Време е да спечели България“ – това са предизборните послания за парламентарния вот на трите формации БСП, ГЕРБ-СДС и „Демократична България“, които подкрепят основните кандидати за президент Румен Радев, проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов.

Предизборната кампания започва официално днес и ще продължи до полунощ на 12 ноември.

Тя трябва да се води само и единствено на български език. Забранени са анонимните агитационни материали, както и използването на публичен ресурс, в т.ч. държавни автомобили. Изборният кодекс не задължава президента Румен Радев да излезе в отпуск.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви