Полша получи оферта за ядрени реактори

Френският енергиен гигант EDF представи днес оферта за изграждане на до шест ядрени реактора в Полша. Страната се опитва да преустрои въглищния си енергиен сектор, за да постигне въглеродна неутралност, информира АФП.

В изявлението на компанията се казва, че офертата ѝ е за изграждане на четири до шест реактора EPR от трето поколение на две до три места. Те ще могат да  задоволят до 60% от настоящото търсене на електроенергия.

От компанията заявиха, че офертата е „в подкрепа на амбициозния план на Полша за енергиен преход“. И ще помогне за засилване на енергийната ѝ независимост.

Реакторите ще осигуряват електроенергия в продължение на поне 60 години. Всяка двойка реактори ще създаде около 25 000 работни места, както и десетки хиляди непреки работни места. Компанията не разкрива стойността на офертата си.

Понастоящем Полша използва въглища за около 70% от производството на електроенергия. Но е обещала да затвори всичките си въглищни мини до 2049 г. в съответствие с целите на Европейския съюз за въглеродна неутралност. Като част от прехода си полската държава иска да развие ядрен сектор. И трябва да избере чуждестранен партньор през 2022 г.

Засега в надпреварата участват френски, американски и южнокорейски компании.

През последните месеци няколко полски компании и бизнес лидери също така сигнализираха за интерес към технологията на малките модулни реактори (SMR), за да се избегнат разходите и сроковете за изграждане на по-големи структури.

actualno.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви