Полша не напуска ЕС, но рискът се увеличава

Полша прие закон, който оспорва върховенството на правото на ЕС – ключов принцип на членството в съюза – като обявява важни членове от договорите муза „несъвместими“ с полската конституция. Това отново обтегна отношенията на страната с блока. Какво следва от тук нататък?

„Това, което се случи в Полша, беше едно решение на Конституционния съд. Той постави под въпрос 4 члена от договора за ЕС. Постави под въпрос върховенството на европейското законодателство над националното законодателство. Това е проблем за целия Европейски съюз, защото нещата опират до това, че ако не се спазват договорите и поетите ангажименти, тогава ерозира фундаментът на съюза“, коментира международният анализатор Любомир Кючуков в предаването „Денят ON AIR“.

По думите му договорът за ЕС е приет, подписан от всички държави членки, ратифициран от всички парламенти, тоест той трябва да е задължителен за изпълнение.

Кючуков добави, че Полша е достатъчно проевропейска страна и заяви, че не смята, че тезите за излизане на страната от ЕС в момента са актуални.

„Това е отречено от полското правителство. Примерът с Brexit и състоянието с Обединеното кралство в момента не е особено вдъхновяващ. Гражданите на Полша са проевропейски настроени“, анализира още той.

Кючуков обърна внимание, че тук проблемът е как те виждат членството си в ЕС и дори в какъв Европейски съюз биха желали да членуват.

„Правителството на Полша се опитва да ограничи политическата интеграция в рамките на Европейския съюз. Полша се опитва в момента да върне повече пълномощия на националните държави. Те да решават по много проблеми. В крайна сметка ЕС да се сведе до един хлабав общ пазар“, каза международният анализатор пред Bulgaria ON AIR.

Според него

ЕС не се разпада, но рисковете нарастват.

„Защото в момента се атакува именно базисно положение на ЕС. Ерозира се неговия фундамент. Става дума за това, че върховенството на европейското законодателство важи за всички и те не могат да бъдат изменяни отделно от всяка една държава, защото тогава просто няма да имаме съюз“, посочи той.

Кючуков подчерта, че по-сериозен е рискът от ерозия на правилата на ЕС, отколкото от напускане на Полша.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви