Порт прим арт фест
Фестивалът на бургазлии

След година пауза Порт Прим Арт Фест се завърна на бургаска сцена. Четвъртото издание на Фестивала на изкуствата оживи културния живот в морския град с ценни премиерни събития.

В продължение на три дни – от 7 до 9 октомври включително, форматът представи жанровете кино, театър, литература.

Под светлините на обичани бургаски локации – символът на бургаското гостоприемство Гранд хотел и СПА Приморец, НХК, Клуб Модерен театър, застанаха плеяда творци – Цветана Манева, Христо Мутафчиев, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Мария Касимова-Моасе, Рене Карабаш, Георги Тошев.

Публиката имаше възможност да се потопи в изкуствата и да общува с тях непосредствено  в предразполагаща и уютна атмосфера. Творците от своя страна, топло благодариха на всеки свой гост, за отделените време и внимание.

Начало на IV ППАФ поставиха Богдана Карадочева и Стефан Димитров с представяне на биографията си „Безнадежден случай“ в компанията на нейния редактор Георги Тошев.

Порт прим арт фест
Богдана Карадочева

Събитието в Гранд хотел и СПА Приморец прерасна в своеобразен бутиков концерт, събрал най-популярните и обичани песни на артистичното семейство. Вечерта продължи в НХК с „Плач на ангел“ от Стефан Цанев – моноспектакъл на Христо Мутафчиев.

Дълго след края на творбата аплаузите към големия български актьор не стихваха. Порт Прим Арт фест отдели специално внимание и на киното. Всеки ден бургазлии имаха възможност да гледат късометражни ленти от селекцията на Международен кинофестивал Карантината.

Вторият ден на фестивала представи на Бургас писателя, режисьор и актриса Рене Карабаш (Ирена Иванова) и нейната най-нова книга „Писма на Омар до бъдещата му съпруга“.

Порт прим арт фест
Рене Карабаш

Срещата бе много откровена и истинска, изпълнена с откъси от чудната творба на Рене и споделени късчета размисли за живота и важните моменти в него. Публиката припозна книгата като талисман за обич, разбирайки че Рене е срещнала любовта докато е писала творбата.

Ярка, незабравима и много интересна, Рене Карабаш е многостранен талант, майстор на размислите, думите, характерите, който свети все по-ярко на българската и чуждестранна културна сцена. Оказа се, че тя отдавна е оценена като изключителен творец от Цветана Манева, със среща с която продължи вечерта.

В компанията на журналиста и продуцент Георги Тошев, тя представи биографията си „Тя, Цветана Манева“.

Порт прим арт фест
Цветана Манева

Публиката видя голямата актриса такава, каквато не я беше виждала дотогава – споделяща случки от своя живот, наред с принципи, размисли, ценности.

Вечерта бе повече от откровен и топъл разговор с две дами, които застанаха под светлините и заявиха себе си честно и откровено. Всеки въпрос към тях получи своя отговор, а всяка книга – автограф.

Последният ден от IV ППАФ бе денят на Мария Касимова-Моасе. Тя посрещна своите любими бургазлии в Гранд хотел и СПА Приморец и се заяви като една от тях като дете, прекарало всяка ваканция в морския град, чиято баба Марийка и нейната фурна бургазлии още помнят.

Порт прим арт фест
Мария Касимова-Моасе

Звучаха откъси от най-новата ѝ книга „Записки от Шато Лакрот“ – комедиен роман, вдъхновен от приключенията със съпруга ѝ – френският журналист Стефан Моасе.

В по-късните часове публиката се пренесе в Клуб Модерен театър на Маруся Русева, където срещата с Мария продължи с разказваческото шоу „Свободно падащи истории“.

покани бургазлии на вълнуващо пътешествие по стъпките на рода ѝ, няколко поколения назад – от Бургас, до Истанбул и обратно, после в София и театъра. Мария споделяше спомен след спомен, колоритни случки, моменти на смях и тъга, на радост и тежки решения, на абсолютно невероятни случайности с бабите и дядовците си, с майка си Сета и баща си – големият актьор Хиндо Касимов.

Вечерта бе изпълнена с емоции, смях, благодарност за споделеното.

Порт Прим Арт Фест за четвърти път доведе в Бургас, за среща с бургазлии и гостите на града, актуални творци и събития  от съвременната културна сцена.

В продължение на три дни публика, изкуства и автори общуваха непосредствено и се учеха едни от други – комуникация и обогатяване повече от необходими на фона на интересните времена, в които живеем.

Порт Прим Арт Фест се организира с подкрепата на община Бургас по идея и инициатива на Гранд хотел и СПА Приморец. Творчески директор на формата е художникът Стефан Божков, който помага афишът на фестивала да включва винаги интересни срещи и събития.

ППАФ се превръща в разпознаваем форум, който носи ценност на морския град включително като стожер на изкуствата, който привлича гости от близо и далеч на есенно море и културен туризъм.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви