УМБАЛ
УМБАЛ

Средната работна заплата на медицинска сестра в УМБАЛ Бургас към момента е 1750 лв., без добавки за вредни условия (COVID). Средна заплата на медицинска сестра с COVID добавки е 2498 лв. Това съобщиха от пресцентъра на болницата.

Освен основната заплата, сестрите получават още процент за клас прослужено време, 150% надбавки за нощен труд и 180% за извънреден труд, както и допълнително материално стимулиране над всички изброени суми.

В болницата има медицински сестри, чието месечно възнаграждение надхвърля 2500 лв. дори без добавките за COVID.

Ръководството на УМБАЛ Бургас също е на мнение, че възнагражденията на медицинските специалисти трябва да съответстват на положения труд е в преговори с трите синдиката на болницата за подписване на нов Колективен трудов договор (КТД) и е готово да приеме всяко разумно предложение.

За да бъдат увеличени възнагражденията, е необходимо постигане на единодушие между трите синдиката, каквото към момента липсва. В другите два синдиката членуват над 95% от работещите в болницата.

Основната причина за липсата на това единодушие е следната: медицинските сестри в отделения, които не са особено натоварени и поради тази причина получават по-ниски възнаграждения, настояват да бъде увеличена основната заплата.

Това е възможно, но за сметка на премахването на допълнителното материално стимулиране, което идва от повечето работа на добре работещите отделения.

В работещите и натоварени звена, където заплащането на сестрите е много добро именно заради допълнителното стимулиране, има категорично несъгласие с идеята за увеличаване на основната работна заплата и премахване на допълнителното стимулиране.

С други думи – сестрите в болницата са категорично несъгласни с предложението всички да получават поравно, независимо от това кой колко е работил.

Приходите на болницата зависят изцяло от Здравната каса, а към момента фонд „Работна заплата“ съставлява 75% от тези приходи.

С останалите 25% болницата покрива текущите си разходи, като междувременно цената на тока се е увеличила 4 пъти, както и цените на горивата, лекарствата, медицинските и другите консумативи, а цените на клиничните пътеки остават същите. Драстично увеличаване на възнагражденията е възможно само при увеличаване на цените на клиничните пътеки.

8 КОМЕНТАРИ

  1. Като междувременно има цели два етажа администрация и взаимно препокриващи се позиции в административният блок.

  2. Брутна заплата може. Но като ти сложат данък колко остава. Да не говорим, че няма персонал -1 сестра на 20 болни.Къде отиват заплатите на липсващия персонал. В някой джоб.

  3. Стига смехории! Доволни сестри-дръжки! Ренгена ли не е натоварен, клинична и микробиолгия? Но това не са печеливши и възлови отделения според ръководстворо. Очно, ушно, нервно и те не са, нали? Е, не може всички да ги реанимираме и оперираме! Това е болница!!! Ние сме персонал, който също болвдува и остарява. И тогава няма ДМС и Ковидни. Никога няма да има млади сестри при раборна заплата 850 лева. Не продаваме у не купуваме здраве. Работим с живи хора. Срамота е да вземаме по-малко от редица професии неизискващи квалификация. Искате можещи и знаещи, кадърни кадри, а се подигравате с труда ни. Всеки жив човек рано или късно има нужда от мед. сестра. Дано вашата да не се случи от „ненатоварените“ отделения.

  4. Лекар съм, но подкрепям изцяло сестрите и лаборантките. Ръце не им останаха. А приказките за заплати от 2498 лв. няма да ги коментирам. Има лекари, които едва вързват 1300-1500.

  5. Допълнителното ма5ериално стимулиране и заплатата да се обвърже с резултатите, т.е. със смъртността. Има болници, в които който е влязъл, не е излязъл.

  6. Допълнителното материално стимулиране и заплатата да се обвърже с резултатите, т.е. със смъртността. Има болници, в които който е влязъл, не е излязъл.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви