Вечната история за прелъстяване, излъгани надежди, подмолност, проклятия и зловеща развръзка, вплетени в либретото на една от най-известните и обичани опери от Джузепе Верди – „Риголето“, ще оживее на сцената на Бургаската опера на 14-и октомври, четвъртък, от 19 часа.

Ще бъде разказан музикално-сценичният разказ за гърбавия шут Риголето, единствената радост в семплия му живот – красивата му дъщеря Джилда, за оперирания от съвест Херцог, обединяващ образ на подлостта, както и за всички герои на трагичната приказка за излъганото доверие.

Персонажите на една от най-известните опери на Верди ще дарят публиката с разнопосочни преживявания по време на представлението – от възхита пред силата на чистата наивна обич, погубена от безчувствеността, до трагичната безнадеждност на потъпканите пориви.

Пораждащата силни емоции история ще бъде разказана от великолепен творчески и артистичен състав – чрез средствата на синкретичното оперно изкуство.

Диригент е маестро Иван Кожухаров, който преди дни дирижира блестящата премиера на „Севилският бръснар“ от Росини в Бургаската опера. Режисурата, която залага на сложните взаимовръзки между действащите лица и психологизма, е на доц. д-р Александър Текелиев, художник е Иван Попов, диригент на хоровия състав – също важен участник в цялостното действие, е Невена Михайлова, концертмайстор – Христо Белчев, помощник-режисьор – Петър Тихолов.

Субтитрите, които дават възможност на публиката да проследява в пълнота случващото се на сцената, са дело на Сребрина Славова.

Дебют в ролята на Джилда прави младото сопрано Димитрина Кечеджиева /гост/. Тя ще се превъплъти в наивната девойка, живееща в своя малък свят, изграден от мечтателност, която няма връзка с реалността и срещайки един изкусен прелъстител, попада в неговия демонски капан, който вещае сигурната й гибел.

Противоречивият образ на шута Риголето ще бъде пресъздаден от баритона Александър Крунев – за него това е коронна роля, представяна с успех на различни сцени над 100 пъти. В образа на Херцога на Мантуа, самодоволният безсъвестен прелъстител и бонвиван, влиза тенорът Даниел Дамянов.

Басът Диман Панчев ще бъде в ролята на разбойника Спарафучиле, Мецосопраното Йоана Кадийска дебютира в образа на Мадалена, сестра на Спарафучиле, Калина Попова ще бъде Джована, Граф Монтероне – Делян Славов, Граф Чепрано – Петър Тихолов, Графиня Чепрано – Шмилена Султанова, Маруло – Бранимир Недков /дебют/, Матео Борса – Любомир Тодоров, Паж – Аглика Петрова. В постановката участват съставите на оркестъра и хора на Държавна опера – Бургас.

Музиката на Верди е възхитителна, постановката постига цялостно внушение, изследвайки характери и съдбовни обрати, изпълнението – на високо художествено ниво, диригентът – с изключителен подход към оперното заглавие и послания, заложени в него.

Завладяваща е обединяващата емоция във Вердиевата опера, спояваща по осезаем начин отделните компоненти на спектакъла, в който всеки един от участниците е равностоен – като вложена професионална енергия и желание – за да се случи искрата, която е носител на истинското пречистващо и зареждащо с послание и енергия изкуство.

Силните преживявания и емоции са гарантирани в четвъртък вечерта в залата на Бургаската опера – 14 октомври, 19 часа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви