Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) съобщи, че потвърждава „пълното си доверие“ към Кристалина Георгиева, която по този начин запазва поста си на изпълнителен директор на фонда, съобщи телевизия France 24.

По-рано срещу Георгиева бяха отправени обвинения, че докато е работела е оказвала натиск върху служители на Световната банка, за да променят данни в полза на Китай.

Според ръководните органи на МВФ, представената по време на разследването информация, не позволява да се направи извод, че Георгиева действително е извършила това, в която я обвиняват.

Самата Георгиева приветства решението на управата, като отново заяви, че обвиненията срещу нея са неоснователни.

Въпросът дали тя ще остане начело на МВФ беше повдигнат, след като на 16 септември адвокатската кантора WilmerHale публикува заключения от разследване, извършено по искане на комисията по етика на Световната банка. В документа се твърди, че докато е била управляващ директор на Световната банка, Георгиева е манипулирала данни от доклада „Doing Business“ в полза на Пекин.

„След като разгледа всички представени доказателства, Управителният съвет потвърждава пълното си доверие в ръководството и способността на генералния директор да продължи да изпълнява ефективно своите задължения“, се казва в изявление на МВФ, разпространено след заседанието на управата.

Съветът добавя, че има доверие „в ангажимента“ на Кристалина Георгиева „да поддържа най -добрите стандарти за управление и почтеност в МВФ“.

По-рано финансовият министър на Съединените щати Джанет Йелън заяви, че докладът повдига сериозни въпроси, но няма убедителни доказателства за ролята на Георгиева и че според американската страна не се налага смяна на изпълнителния директор на фонда.

Припомняме, публикуваните обвинения за манипулации станаха причина Световната банка да спре публикуването на класацията „Да правиш бизнес“, която излиза от 2003 г.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви