Медици от Бургас излязоха на протест заради ниските си възнаграждения. Те определиха заплатите си като унизителни и допълниха, че заради това са принудени да работят на няколко места едновременно.

Персоналът в болницата е недостатъчен. Тази година голям процент от работещите са пенсионери, друга са болни. Това, което ни изкара на протест, е болката ни от няколко години насам, че ние не сме производствени предприятия и няма как нашите заплати да се образуват от броя на преминалите пациенти. Трябва да разболяваме хората ли, за да получаваме заплати?!“ , каза Мария Николова.

Тя бе категорична, че в време е властимащите да погледнат какво са забъркали в сферата на здравеопазването и да си го оправят.

През януари 2020 година се подписа един колективен трудов договор, което бе незаконосъобразно. Изтърпяхме цяла година да стоим в това КТД, като вече сме входирали предложение ново такова. Досега обаче няма резултат. Вече не виждам изход в ситуацията“ , заяви още Николова.

Колежката й от Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Янка Калушева сподели от своя страна, че медиците от 10 месеца не могат да подпишат колективен трудов договор.

„Заплатите ни са изключително ниски. Голяма част от колегите ми работят и на две места, защото парите не са достатъчни. Имаме заеми и кредити, а с една заплата не можем да живеем нормално. Това не е възнаграждението, което заслужават служителите по здравни грижи. Искаме да подпишем нов колективен трудов договор, защото този, който сега действа, не ни удовлетворява. Искането ни да получаваме две минимални работни заплати“ , каза тя.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви