Зимните ви гуми ще изтраят повече така

Как да караме по-безопасно през зимата и как да удължим живота на зимните си гуми? Един от ключовете и към двете е регулярно да разменяте местата на предните и задните си гуми, твърдят експертите на финландския производител Nokian Tyres.

„Има голяма разлика в износването, което се получава при предния и задния мост на автомобила“, подчертава Мати Мори, шеф на техническото обслужване в компанията. „Големи разлики в сцеплението отпред и отзад се отразяват негативно върху безопасността по време на шофиране. Смяната на гумите /предни със задни/ може и да ви спести пари, защото ползвате един комплект по-дълго“.

Разменяйте местата на гумите
Тестове, проведени от Nokian, показват, че когато шофирате със зимните гуми на автомобил с предно задвижване, предните се износват до четири пъти по-бързо от задните. При летните гуми износването на задвижващите колела е двойно по-бързо от това на незадвижващите.

Препоръката е да разменяте местата на гумите на около 10 000 километра пробег.

Карайте спокойно
Това е очевиден и напълно логичен съвет, за който обаче немалко хора забравят, докато шофират. Агресивното шофиране, с резки маневри, ускорения и спирания, намалява ресурса на гумите чувствително. И още повече увеличава разликата в износването между предните и задните гуми. Ако карате спокойно през зимата, стараейки се да предвиждате събитията на пътя пред вас, гумите ще траят много по-дълго. Да не говорим, че така е и по-безопасно.

Следете налягането
Всеки го знае, но не всеки се сеща да го прави редовно. През зимата налягането в гумите пада, защото студеният въздух в тях се свива. Затова от Nokian, а и от други производители,

съветват да помпате зимните гуми през зимата с 0.2 атмосфери повече от препоръчаното от производителя.

Показателите са в упътването на автомобила и, най-често, на стикер върху В-колоната, видим при отворена врата. Мерете налягането, когато гумите са още студени, а не след дълъг преход.

Шофирането с твърде меки гуми влошава стабилността, увеличава осезаемо разхода и води до деформации на бордовете и преждевременно износване на протектора.

Внимавайте за протектора
Повечето производители препоръчват да не карате при зимни условия с протектор, който е под 3-4 мм (в България законът изисква минимум 4 мм от 15 ноември до 15 април).

Много гуми имат специфичен символ върху протектора, който показва колко са се износили. При Nokian например е снежинка – когато тя изчезне напълно, е време за нов комплект.

Пазете летните гуми от слънце
Докато карате със зимни гуми, погрижете се летните да не страдат от продължителния престой. Категорично не се препоръчва те да се съхраняват на светло и слънчево място, нито пък на влажно. Най-после е да са в помещение, в което е тъмно и където температурата се контролира, за да не пада твърде ниско. Повечето сервизи за гуми предлагат т. нар. „хотел“, където тези условия са налице, но все пак първо проверете.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви