Емблематичната и старинна Родева къща в Бургас е пусната за продан. Собственикът й иска за нея 1 050 000 евро. Сградата, която е паметник на културата, има издадено разрешение за надстрояване.

Според обявата в една от най-големите брокерски компании имотът е 600 кв. м. На всеки от общо двата етажа има по шест стаи. В цената влизат сутерен с винарска изба и двор. Ъгловата къща се продава необзаведена.

„Сградата е подходяща за живеене, търговско представителство, фирмени или банкови офиси, бутикови магазини, луксозен клуб-ресторант или смесено ползване, в зависимост от желанието на новия собственик“, пише в офертата. Именно в нея е посочено, че за къщата е издадено и съгласувано с Националния институт за недвижимо културно наследство разрешение за надстрояване с още два етажа.

План

Родевата къща се намира в сърцето на Бургас и е на крачка от Морската градина. Състоянието й обаче не е много добро, тъй като от дълги години тя е необитаема, а статутът й на паметник на културата не позволява обичайните ремонтни дейности. Едва преди година от НИНКН са одобрили план за реставрацията й. Мнозина културтрегери обаче се обявиха против надстрояването на уникалната сграда. Според тях това ще унищожи безвъзвратно фасадата, проектирана лично от големия италиански архитект Рикардо Тоскани.

Сега обаче се оказва, че вместо реставрация, неизвестният собственик на Родевата къща е решил да я продаде.

История

Емблематичната сграда е построена през 1924 г. по поръчка на известния търговец и индустриалец Стефан Родев. Той възнамерявал да я превърне в дом за семейството си, но не доживял да види къщата построена. Изследователите смятат, че Стефан бил един от малцината оцелели наследници на средновековната българска аристокрация. До XVIII – XIX век родът Родеви живее в региона на Габрово и Велико Търново, а след това търговецът се мести със семейството си в Бургас. В морския град той развива успешен бизнес. Изкупува земеделски земи и солници, а едновременно с това подписва договор, с който става представител на руските параходни линии за Бургас. Стефан и съпругата му Корнелия имали три дъщери. Правнучка на Родев – художничката Веселинка Георгиева, минава под венчилото с барон Едмонд Ротшилд и става известна сред западния елит с името баронеса Лина Ротшилд. Сватбата на прочутия милиардер с българката е през 1958 г., но само няколко години по-късно семейството се разпада и двамата се развеждат.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви