Кралица Виктория е един от най-влиятелните монарси в британската история. Дотолкова, че дългият период, през който тя управлява, е наречен Викторианска епоха.

По онова време е обичайно да се придава огромно значение на погребението. Продължителността на живота е била много по-кратка от сегашната, а смъртта е била част от ежедневието. Придаването на значение и смисъл на начина, по който бива погребан даден човек, помага за справяне с онази жестока реалност.

Много хора оставяли инструкции за погребението си и кралица Виктория не прави изключение. Всъщност е оставила подробно ръководство от цели 12 страници. Тя е била известна с ексцентричността си и това със сигурност се вижда в последните ѝ желания.

Кралица Виктория диктува дългия списък с изискванията за погребението ѝ на личния си лекар сър Джеймс Рийд.

Тя му поверила да пази документа в тайна до смъртта ѝ. Кралицата е била в лоши отношения с много хора, включително с някои от 9-те си деца. И вярвала, че те ще оспорват и ще се опитат да променят последните ѝ желания, ако ги намерят. Сър Джеймс Рийд е натоварен да осигури изпълнение на изискванията ѝ.

Много от странните ѝ изисквания са включвали предмети, които тя е искала да бъдат поставени в ковчега ѝ. Рийд пазил някои от тези неща в тайна дори и след смъртта на монарха. Защото децата ѝ със сигурност щели да протестират, ако са знаели какво е искала майка им.

Някои от по-ексцентричните и противоречиви предмети са били скрити като е бил изпълнен ковчегът с цветя. А букет е бил поставен и в ръцете на покойната кралица.

Любовник и съпруг
Кралският цветар доставял цветя от цял свят, но Виктория е оставила ясни указания в ковчега ѝ да има клонки от цветето калуна. Това е често срещано цвете в Шотландия. И мнозина смятат, че това искане е в чест на нейния предполагаем шотландски любовник Джон Браун. Кралицата дори е погребана със снимка на Джон, скрита в ръцете ѝ.

Смята се, че кралица Виктория е имала тайна любовна връзка с Джон Браун на по-късен етап от живота ѝ. Но е била изключително отдадена на съпруга си принц Алберт, който умира 40 години преди нея.

Един от предметите, с които тя иска да бъде погребана е гипсова отливка на ръката на мъжа ѝ.

Когато принц Алберт починал, кралица Виктория е връхлетяна от огромна скръб и не може да приеме смъртта му. Тя настоявала слугите му да продължават да извършват сутрешния си ритуал всеки ден. Като носели комплекта му за бръснене и дрехите му в неговата стая, а вечер изнасяли неизползваните предмети. Тя е направила гипсова отливка на ръката му и всяка нощ спяла с нея.

Медальони
Още като дете кралица Виктория носи медальон, в който имало кичур от косата на баща ѝ. Тя смятала, че това я свързва с него. Когато се омъжва за принц Алберт, тя си прави медальон, в който поставя кичур от неговата коса. Но се твърди, че една от молбите ѝ е да бъде погребана с медальон, в който има кичур и от косата на Джон Браун.

Известно е, че кралица Виктория е била силно сантиментална. Някои също смятат, че предмети като тези медальони ще помогнат на душите им да се съберат отново в отвъдното. Медиумите често биха искали такива предмети, за да им помогнат да се свържат с духовете на починали близки.

Изглежда кралица Виктория не е имала никакви притеснения от изпълването на ковчега ѝ с предмети, свързани както със съпруга ѝ. А така също и с такива на предполагаемия ѝ любовник. И изглежда е искала да се събере и с двамата след смъртта си.

Джон Браун умира 18 години преди Виктория. И се смята, че тя може да е имала и други любовни връзки след смъртта му. Безспорно обаче принц Алберт остава голямата ѝ любов. А Джон Браун се нарежда на второ място в сърцето ѝ.

Децата ѝ са възмутени от връзката ѝ с Браун.

И след смъртта на майка си премахват всички спомени за него от кралските резиденции. Д-р Рийд обаче успява да изпълни повелята на господарката си и тя е погребана с много спомени за него.

Бяло и черно
Традиционно сватбите се свързват с белия цвят (именно Виктория налага традицията на бялата сватбена рокля), а погребенията с черния цвят. Тя е носила бяла рокля за сватбата си с Алберт, но се е обличала предимно в черно. Това е така, защото по-голямата част от снимките, които днес има с кралицата са правени след смъртта на Алберт. А тя остава в постоянен траур.

Тя обаче иска погребението ѝ да е с бяла тематика, а не изпълнено с традиционното черно. Тя дори е погребана с бяла рокля и сватбен воал.

За да завърши зловещото си погребение на сватбена тематика, кралица Виктория била погребана с брачна халка на всяка ръка. Единият пръстен бил брачната халка от сватбата ѝ с принц Албърт. А другият се предполага, че е в памет на Джон Браун. Пръстенът, който тя носи в знак на почит към Джон Браун бил сватбеният пръстен на майка му.

Любимата дъщеря
Принцеса Алис била една от любимите дъщери на кралица Виктория. Тя имала близки отношения както с майка си, така и с баща си. Тя се грижила за баща си по време на боледуването му. И по-късно поела задълженията на майка си и се грижела за нея, докато тя скърби за съпруга си.

Принцеса Алис направила бродирано наметало като подарък за принц Алберт, който го носил гордо години наред. Алиса за съжаление се разболяла от дифтерит, докато се грижела за ранени войници по време на Австро-пруската война. И починала на 35-годишна възраст.

Кралица Виктория поискала да бъде погребана с наметалото, което имало толкова голямо значение за нея и съпругът ѝ.

Бижутата
Древните египтяни са били погребвани с най-ценните им земни притежания, за да могат да ги отведат в отвъдното. Кралица Виктория може би е имала същата идея. Тя поискала да бъде погребана с изобилие от скъпоценни бижута.

Погребана е с пръстени на всеки пръст, множество гривни, огърлици и брошки, инкрустирани със скъпоценни камъни. Всеки предмет имал определена сантиментална стойност за нея. Тя също държи гипсовата отливка на ръката на принц Алберт и снимка на Джон Браун. И по някакъв начин – букет цветя, който да скрие всичко.

Халатът
Халатът на принц Алберт бил друг странен спомен от съпруга на кралица Виктория, който е погребан с нея. Този домашен предмет изглежда имал особено значение за нея. И тя настоявала слугите да го оставят в спалнята му всяка сутрин след смъртта му.

Някои смятат, че кралица Виктория е контактувала с духа на принц Алберт в сеанси. И са вярвали, че той всъщност не я е напуснал. Така че може би затова тя продължавала да се грижи за него, сякаш е още жив.

Ковчегът ѝ бил подреден по следния начин: на дъното имало слой въглени, който абсорбира влагата и миризмите от разлагането. Върху въглените е поставен халатът на принц Алберт. Тялото на кралица Виктория било положено директно върху халата и заобиколено от всички други желани от нея предмети.

Погребението
Що се отнася до погребението ѝ,

кралица Виктория иска церемония, подходяща за монарх от нейния ранг.

Тя управлява 61 години, което е рекордно царуване, докато не постижението не беше подобрено от кралица Елизабет II през 2015 г. Виктория поискала пълно военно погребение. Тя искала конници да придружават ковчега ѝ. А самият ковчег бил положен на лафет на оръдие по време на сложното военно погребално шествие по улиците на Лондон. Тя била категорична, че не иска тялото ѝ да бъде излагано за поклонение, каквато е обикновено традицията за един монарх.

 

Източник: Stars Insider

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви