Порт прим арт фест
Фестивал

След година пауза Порт Прим Арт Фест се завърна триумфално. Четвъртото издание на фестивала на изкуствата предложи изключителни емоции на бургазлии в деня на откриването си.

Встъпителни думи към публиката в Гранд хотел и СПА Приморец отправи Петя Караманска – маркетинг мениджър на символа на бургаското гостоприемство. Знаковият хотел е инициатор, организатор и спонсор на културния форум.

След нея на присъстващите благодари и художникът Стефан Божков – “капитан” и творчески директор на Порт Прим Арт Фест.

Аплодисменти съпроводиха творците, открили фестивала – Богдана Карадочева и Стефан Димитров по пътя им към елегантната сцена на Приморец, за която те споделиха „Това е най-добрият хотел в България! Изключителен! А бургаската публика е най-феноменалната. Благодарим ви!“

Артистичното семейство не само представи биографията си „Безнадежден случай“, но и поднесе на присъстващите истински подарък – бутиков концерт с най-обичаните си песни. Гостите на събитието пяха и танцуваха заедно с великолепните артисти.

Не липсваха и шеги и закачки между тях, композитора Стефан Диомов, както и редактора на книгата за живота им – Георги Тошев, който също беше на сцената. Журналистът и продуцент определи Порт Прим Арт Фест като много ценен фестивал, който скъсява дистанцията между творците и публиката и ги среща в една топла и непосредствена атмосфера.

Сред присъстващите бе и заместник-кметът с ресор култура, туризъм и спорт Диана Саватева като представител на община Бургас, която подкрепя Порт Прим Арт Фест от първото му издание. „Фестивалът показва истинското лице на културния туризъм в Бургас“ – сподели тя.

Събитието уважиха и великолепната актриса Цветана Манева и съпругът ѝ Явор Милушев, много бургазлии и гости на града.

В по-късните часове, публиката се пренесе в НХК, където я очакваше Христо Мутафчиев със своя моноспектакъл „Плач на ангел“ от Стефан Цанев. Големият актьор изпълни сцената и доказа, че един артист е повече достатъчен за истински докосващо представление.

Посланията за свободата и илюзията за нея достигнаха публиката през един вълнуващ, човешки разказ. Звуча гайда, имаше звездно небе, изгубени ценности, универсални истини, силни емоции. Последната минута беше за спомен – на всеки в залата, за неговия личен ангел, учител по свобода и живот.

Публиката дълго аплодира на крака големия Христо Мутафчиев, носител на награда Аскеер за водеща мъжка роля за постановката. Той също поднесе благодарност към Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест, организатора на формата и творческият му директор Стефан Божков.

Междувременно, любителите на седмото изкуство изпълниха Клуб Модерен театър, в който бяха показани късометражни ленти от цял свят, част от селекцията на Международен кинофестивал Карантината.

Днес 8 октомври (петък) Порт Прим Арт Фест продължава с две премиерни за Бургас събития от литературната сцена и нова порция кино.

От 17 часа своята нова книга „Писма на Омар до бъдещата му съпруга ще представи писателят, сценарист, драматург, театрален режисьор, актриса Рене Карабаш (Ирена Иванова).

Събитието с вход свободен ще се състои в Гранд хотел и СПА Приморец. Отново в Гранда на Бургас от 19 часа Георги Тошев ще представи биографичната книга „Тя, Цветана Манева“.

Събитието ще бъде със специалното участие на голямата актриса, главен герой на творбата. В същия час, 19 часа, в клуб Модерен театър ще стартира прожекция на късометражни ленти от цял свят с куратор Георги Кръстев.

Последният ден от Порт Прим Арт Фест събота 9 октомври, ще предложи на бургазлии нови заглавия от гостуващия Кинофестивал Карантината, които ще бъдат показани от 16 часа в Клуб Модерен театър на ул. Милин камък 1. В същия час в Гранд хотел и СПА Приморец комедийния си роман „Записки от Шато Лакрот“ премиерно за Бургас ще представи журналистът Мария Касимова-Моасе.

Събитието е с вход свободен. Срещата ще продължи от 19 часа на сцената на Клуб Модерен театър, където Мария ще постави своето разказваческо шоу „Свободно падащи истории“.

Порт Прим Арт Фест е Фестивалът на изкуствата на Бургас, който събира публика и творци за близка среща. Не я пропускайте – защото, както е казал Хипократ, Ars longa, vita brevis или „Животът е кратък, изкуството е вечно“ и си струва да го изживеем.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви