Община Карнобат е вече в тъмночервената зона, а в болницата в Поморие днес откриха триажен център. В Ковид отделението там продължава да не достига персонал, съобщава Bulgaria ON AIR.

Случаите на Ковид в област Бургас продължават да растат. Официално властите твърдят, че в отделенията има свободни легла. Не на такова мнение са спешните медици, защото една от линейките е обикаляла в цялата област, за да се намери свободно легло за пациент.

„Адът е тотален! Много случаи, разкарват се от триаж, връщат ги. Ей сега втори път се връщам от един Ковид, който е минал през триажа в Окръжна болница, приеха я жената за втори път. Вчера са я разкарвали два или три пъти“, разказа фелдшерът към ЦСМП Наталия Цанова.

Ковид отделението в болницата в Поморие обслужва и жителите на Несебър и Руен. В началото на поредната Ковид вълна управителят поиска допълнителен персонал, но така и не бяха командировани медици.

Д-р Руслан Шейков е минал визитация по другите отделения и идва за поредно дежурство в Ковид отделението. От 15 легла са свободни само три.

„Трябва ни още един лекар, който се надяваме, че ще дойде на 10 ноември. И са ни необходими още три сестри и трима санитари. Това е пресоналът, който ни трябва за покриване на минималните изисквания“, сподели завеждащият Ковид отделението в МБАЛ Поморие.

Към болницата вече работи триажен център. Така ще се намалят опашките пред личните лекари в медицинския център.

„Пристигат в отделението, застават в чакалня и амбулатория, вземат се проби за Ковид. Ако е болен пациентът, продължаваме тази схема – пълна кръвна картина, рентгеново изследване и терапия. За жалост терапията, която ние предлагаме, ще бъде платена от пациента, защото не сме медицински център“, обясни управителят на МБАЛ Поморие д-р Кирил Хинов.

„Жалкото в цялата тази ситуация е, че Здравната каса не финансира изграждането на този триажен център и община Поморие финансира сама изграждането. Не може НЗОК и здравният министър да твърдят, че всичко наред и в същото време да казват, че не финансират тази дейност и този триажен център“, настоя кметът на община Поморие Иван Алексиев.

Триажният център ще бъде обслужван отново от медици от Ковид отделението, тъй като персоналът от медицинския център е отказал да дава дежурства.

bgonair.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви