Екипът на филма, който разчувства международната публика на филмовите фестивали в Кан, Сараево, Карлови Вари, София, а на 17-и октомври ще повтори ефекта и на прожекцията, закривайки 37-то издание на фестивала във Варшава, се среща с бургаската публика. На 9-и октомври, в 17.10 ч, Синема Сити Бургас (Галерия Мол) ще посрещне режисьорския тандем Мина Милева и Весела Казакова.

Родният град на една от звездите в продукцията – Мария Бакалова има специално място в сърцето на екипа.

Някои от най-драматичните моменти в продукцията са заснети именно на територията на община Бургас и като тънка невидима нишка за това ще припомнят кметът на село Кости – Антон Ангелов, Мария Димиева, ръководител на детски център „Цветница, Малко Търново, и зам.кметът на Бургас – Диана Саватева.

Каузата с Бургас в сърцето, която Мария Бакалова носи от раждането си, се предаде и на душата и на сърцето на филма, който оживя в няколко магични локации в община Бургас.

Прожекция на филма и среща с режисьорския тандем Мина Милева и Весела Казакова

9-и октомври, 17.10 часа, Синема Сити, Бургас

Изключителен успех за българското кино бе участието на „Жените наистина плачат“ в конкурсната програма „Особен поглед“, като според класацията на Screen International, българо-френската продукция е една от най-добрите творби в Кан през 2021 година – сред шестте най-харесвани от критиците филми от официалната селекция, а главните героини – Соня (Мария Бакалова) и Лора (Ралица Стоянова) са поставени на корицата на „Le film francais“.

След световната премиера на филма в Кан, фестивалният му живот продължи с успех в Сараево, Карлови Вари, София и Варшава, където е избран да закрие кино форума на 17-и октомври.

Филмът на режисьорския тандем Мина Милева и Весела Казакова се разпространява от „Александра филмс“ на територията на страната и вече трета поредна седмица провокира силен зрителски интерес и активни емоционални реакции в зрителите.

В „Жените наистина плачат“ оживяват пет жени от едно средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в страна, раздирана от хомофобия и предразсъдъци. Майка-щъркел пада простреляна; млада жена, страдаща от пост-родилна депресия, се опитва да се хвърли от балкона; заразено с HIV момиче носи жестоката стигма на болестта; майка се опитва да открие магия в лунния календар – събитията се случват на фона на отхвърлянето на Истанбулската конвенция и абсурдните протести срещу „джендър-идеологията“.

Ролите във филма са поверени на Мария Бакалова, Ралица Стоянова, Катя Казакова, Биляна Казакова, Весела Казакова, Йосиф Сърчеджиев, Росица Гевренова, Диана Спасова, Добриела Попова.

Сценарият е дело на Биляна и Весела Казакови и Мина Милева, оператор е Димитър Костов, а продуценти са компаниите „Активист 38“ и „Ici et La productions“, представлявана от Кристоф Брюнше, който е и един от продуцентите на „Котка в стената“.

Мина Милева обръща внимание на факта, че неговото участие им дава „сигурност и увереност при представянето на филмите на световната сцена“. Копродуцент на „Жените наистина плачат“ е и Оливие Пер от Аrte France Cinema, като филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален Филмов Център“ – България, ARTE France, EURIMAGES, Ile de France.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви