Евакуират екипажа на

Евакуират част от моряците на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“. 9-членният екипаж на плавателния съд ще бъде изваден на брега посредством спасително съоръжение от мрежа от скалата към кораба. Поставена е и система от въжета – т.нар тролей.

След евакуацията моряците ще бъдат карантинирани. Това се случва на 17-ия ден от засядането на турския кораб под панамски флаг.

Първоначално екипажът неколкократно отказваше да напусне плавателния съд. После стана ясно, че трима от екипажа са пожелали да слязат на брега.

За да го направят обаче, собственикът на кораба трябва да изпрати на тяхно място други трима, за да попълни 9-членния екипаж. Все още не е ясно как и кога може да се осъществи това.

Във Варна се очаква да пристигне представител на салвидж компанията, наета от корабособственика да измъкне плавателния съд. Той ще съгласува с българските власти плана за съдбата на „Вера Су“ оттук нататък. Ще се наложи и да се качи на борда за оглед.

Едва след това моряците ще могат напълно да се евакуират.

За момента корабът „Вера Су“ е укрепен с котви и вериги. Направени са още водолазни огледи със видеозаснемане, което ще се анализира. Източено е и последното гориво, освен необходимия минимум. Претоварването на 3300 тона азотен тор на този етап не може да започне.

Специализираните баржи се очакват във Варна в сряда. Междувременно метеорологичните прогнози са за високи вълни и силен вятър в следващите дни, което допълнително поставя въпросителни около старта на операцията.

А тази вечер със заповед на кмета на общиа Каварна се удължи частичното бедствено положение, обявено заради заседналия кораб „Вера Су“, съобщиха от Областната администрация.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви