Добро утро
Започва един прекрасен ден

Добро утро в сряда 06.10.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 7,12ч. и ще залезе в 18,43ч. Температурата ще бъде между 12 и 18 градуса. Ще има променлива облачност. Вятърът ще е  полусилен от североизток със скорост 9,4 м/сек.

Късметче на деня

„Може би имам късмет, че напредвам бавно, защото може и да вървя в неправилната посока.“

Ашли Брилиант

Събитията на този ден

69 пр.н.е. – Трета Митридатова война: Войските на Римската република завладяват арменската столица Тигранакерт.

1014 г. – В Преспа умира българският цар Самуил.

1582 г. – Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.

1600 г. – Във Флоренция се състои премиерата на най-ранната съхранена опера – Евридика на Джакопо Пери.

1683 г. – Първите немски заселници в Америка основават Джърмантаун (дн. в щат Пенсилвания).

1829 г. – Първият модерен парен локомотив – Ракета, конструиран от Джордж Стивънсън, извършва първото си пробно пътуване от Манчестър до Ливърпул.

1889 г. – В Париж започват представленията на световноизвестното кабаре Мулен Руж.

1913 г. – В София е основан Национален съюз, който пропагандира сключване на „всебългарска“ уния с Католическата църква и ориентация към Австро-Унгария.

1916 г. – Първата световна война: Започва битката при Черна, завършила с овладяване на Битоля от страна на Антантата.

1919 г. – Съставено е 40-о правителство на България, начело с Александър Стамболийски.

1927 г. – На екран излиза първият „говорещ“ филм „Певецът на джаз“ на компанията Warner Bros..

1939 г. – Втората световна война: Последната полска армейска част е победена от армията на Хитлеристка Германия.

1948 г. – При земетресение в Туркменистан загиват около 170 хил. души.

1963 г. – В Бургас е открит Висшият химикотехнологически институт „Проф. Асен Златаров“ (сега Университет „Проф. Асен Златаров“).

1966 г. – В САЩ официално е обявен за незаконен синтетичния наркотик LSD.

1973 г. – Израел е нападнат едновременно от Египет и Сирия, започва Войната от Йом Кипур.

1976 г. – В Китайската народна република е арестувана Бандата на четиримата.

1979 г. – Папа Йоан Павел II става първият папа посетил Белия дом.

1981 г. – Египетският президент Ануар Садат е убит от ислямски екстремисти, докато присъства на парада в Кайро по случай осем годишнината от началото на Войната от Йом Кипур.

1993 г. – Майкъл Джордан се оттегля за първи път от NBA.

2002 г. – Край бреговете на Йемен в резултат на терористичен акт потъва френския петролен танкер Лимбург, при което загива български моряк.

2002 г. – Основателят на Опус Деи Хосе Мария Ескриба де Балагуер е канонизиран от Папа Йоан Павел II.

Родени

1289 г. – Вацлав III, Крал на Унгария († 1306 г.)

1773 г. – Луи-Филип, крал на Франция († 1850 г.)

1881 г. – Димитър Подвързачов, български писател († 1937 г.)

1888 г. – Ролан Гарос, френски пилот († 1918 г.)

1914 г. – Тур Хейердал, норвежки изследовател († 2002 г.)

1925 г. – Любен Беров, министър-председател на България († 2006 г.)

1929 г. – Катя Динева, българска актриса († 2011 г.)

1930 г. – Хафез Асад, сирийски политик († 2000 г.)

1931 г. – Ирина Акташева, български сценарист († 2018 г.)

1934 г. – Петър Дочев, български художник († 2005 г.)

1942 г. – Алан Хинтън, английски футболист

1944 г. – Карлос Паче, бразилски пилот от Формула 1 († 1977 г.)

1954 г. – Димитър Туджаров, български шоумен

1961 г. – Албена Чакърова, българска актриса

1963 г. – Елизабет Шу, американска актриса

1965 г. – Любомир Ганев, български волейболист

1973 г. – Йоан Гръфъд, американски актьор

1977 г. – Владимир Манчев, български футболист

Празник

На 6 октомври  Църквата чества празника на свети Тома.

Имен ден празнуват всички, които носят името Тома и производните му Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая и други.

 6 октомври се приема за патронен празник на архитектите, зидарите и строителите.

Тома идва от евреиската дума за близнак. На иврит тя изглежда така te’oma.

Православната църква почита паметта на Свети апостол Тома. Той е един от апостолите на Исус Христос. Наричали го Близнака, тъй като според една от версиите много приличал на Христос. В евангелските истории апостол Тома присъства с разказа за „Уверението Томово“.

В него се разказва как Тома не повярвал на разказите за възкресение Христово, докато не видял със собствените си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата Христови. Изразът Тома неверни е станал нарицателен за недоверчив човек.

Мощите му били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса. Тъй като апостол Тома бил изкусен строител, на повечето икони той е изобразяван с дюлгерски метър в ръка. Затова 6 октомври се приема за патронен празник на архитектите, зидарите и строителите.

Имен ден празнуват всички, които носят името Тома и производните му Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая и други.

Хороскоп

Овен
За днес звездите препоръчват с Вашия любим човек да обсъдите някоя книга, която е интересна и за двамата, да поговорите за философия или в крайна сметка да поиграете на шах. И мозъците ще си раздвижите, и ще се сближите.

Телец

Телците са подтикнати към безотговорно поведение от жаждата за промени. Днес тези представители на занака не искат да чакат: щом се захванат за някаква работа, са им нужни незабавни резултати. Добавете към това някаква непредпазливост, и ще разберете, защо денят не е много подходящ за нови начинания.

За сметка на това пък, изключително силно е влиянието на новите тенденции в сферата на романтичните отношения. Очакват ви запомнящи се срещи, приятни признания и невероятни сюрпризи. Дайте воля на чувствата си! Днес може да бъдете напълно откровени с хората, които са Ви скъпи. Ще бъдете правилно разбрани.

Близнаци

Трудолюбието Ви е достойно за най-високи похвали, а и Вие отлично умеете да запазите спокойствие даже и в стресови условия. Затова сте си заслужили правото да прекъснете работатата си не за дълго, или да си направите малка почивка, и то – точно сега. След като упорито сте се изкачвали на тази планина , е дошло време да спрете и да се полюбувате на пейзажа, който вече е останал зад гърба Ви.

Ще бъдете приятно учудени от това, колко много сте успели да преминете. Не е възможно да се радвате от сърце на своите успехи, ако през цялото време сте заети от покоряване на нови върхове.

Рак

През този ден Ви очаква радостна среща с Ваш отдавнашен поклонник, когото не сте виждали от преди хиляди години. Възможно е, ако трябва да се разчита на Вашата воля, да не бихте го видели още толкова години, но съдбата въобще не се съобразява с Вас. Затова, макар и да Ви е съвсем неприятно да видите това лице, съберете търпение и се усмихнете. В края на крайщата всичко това не е за дълго.

Лъв

Не очаквайте днес от своя любим човек конструктивни критики и забележки, свързани с работата. Но пък няма да чувствате липса на забележки и намиране на кусури. Всъщност, от това не трябва да губите своя оптимизъм: постарайте се да вярвате в по-доброто, и то може неочаквано да се случи. В живота винаги има място за чудо.

Дева

Днес няма да Ви бъде лесно да разберете, какво очаква от Вас Вашия любим човек, и най-важното – с какви цели. Много от сериозните му думи или молби ще възприемате като шега, което изобщо няма да способства за взаимното ви разбирателство, както и за ефективното Ви взаимодействие.

Везни

Поздравления! Най-на края в отношенията с любимия Ви човек е настъпил наистина светъл период! Звездите не могат със сигурност да кажат, колко ще продължи той и затова Ви препоръчват да се наслаждавате на всяко мигновение. А ще има на какво да се наслаждавате, повярвайте!

Скорпион

Чувствата Ви са готови да излязат на показ. Възможно е обкръжаващите Ви да си помислят, че сте много непостоянни и непредсказуеми. Обикновено сте живо въплъщение на преданността и обичате постоянството във всичко.

Но сега по някаква причина не можете да се накарате да направите макар и едно нещо така, както сте го правили вчера или през всички минали месеци до сега. Не се плашете! Възможно е да е дошло време нещо да се промени, а Вселената вече е съставила план, как да Ви помогне.

Стрелец

Крайно време е да се избавите от всички тези: „какво ще стане ако…”, на които сте дали възможност да Ви спират от онова, което бихте искали да направите. Навярно ще се окажете достатъчно умни, за да поемате само премерен риск.

Затова ако решите, че е време за бънджи-дъмпинг, за скачане с парашут, или ако решите да кажете на своя любим човек, който е далече от Вас, че много Ви липсва, и ако считате това за правилно, постъпете точно така. Не е възможно да спечелите, ако не играете.

Козирог

Занимавате се с работата си по своя съзнателен и дисциплиниран маниер и в този момент Вашата изчерпателност и прагматичност само растат . Честно казано Вие сте толкова старателни, че работейки без почивка, лесно можете да пропуснете възможността за приятно общуване – разбира се, в романтичен смисъл. От време на време се откъсвайте от работата и проектите, за да оцените и хората, които Ви обкръжават.

Водолей

Откъснете се от конфликтните ситуации в романтичните и семейните отношения. Обърнете внимание на здравеето си помнете, че днес не трябва да преяждате. Решаването на важни парични въпроси е по-добре да отложите за по-добри времена. Интуитивният подход към решаването на проблемите , ще Ви донесе ново разбиране за жизнената ситуация.

Риби

Очевидно днес нещо така силно ще разстрои Вашия партньор, че Вие за пръв път от толкова време нама да можете да видите сълзите му. А това, навярно, ще Ви направи силно впечатление. Донесете кърпичка и говорете, говорете, говорете…Нищо не успокоява по- добре от думите. Само в никакъв случай не повишавайте глас…

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Мадмоазел Коко
В търсене на аромата на любовта

Мадмоазел Коко и ароматът на любовта

Мишел Марли

Париж, 1919. Коко Шанел е успяла да съгради успешна модна къща. Но любимият ѝ – Бой Капел – загива в катастрофа и тя е като парализирана от скръб. Появява се идея – да създаде парфюм в памет на голямата любов и единствено тази мисъл я връща към живота.

Търсейки аромата на ароматите, Коко среща Дмитрий Романов, руски княз в изгнание, и заминава с него за Южна Франция, царството на благоуханията. Заобиколена от невероятните ухания и в обятията на пробуждащата се нова любов, тя скоро попада на следа – следата на аромата, дал вечния „Шанел №5“.

Коко Шанел – една невероятна жена и едно голямо сърце. Това е нейната история.

Виц

Иванчо запъхтян влиза в кухнята при майка си:

– Мамо, мамо… тате е на балкона и иска да скача!

Майка му невъзмутимо казва:

– Припомни на този малоумник баща ти, че при изневяра му растат рога, а не крила…

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви