Добро утро
Започва един прекрасен ден

Добро утро във вторник 05.10.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 7,11ч. и ще залезе в 18,45ч. Температурата ще бъде между 11 и 18 градуса. Ще има променлива облачност. Вятърът ще е  полусилен от изток със скорост 10,7 м/сек.

Късметче на деня

„Късмет е да вярваш, че си късметлия.“

Тенеси Уилямс

Събитията на този ден

610 г. – Състои се коронацията на византийския император Ираклий.

869 г. – В Константинопол е открит Всехристиянски църковен събор, който продължава до 28 февруари 870 г.

1502 г. – Христофор Колумб открива Коста Рика.

1582 г. – Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.

1793 г. – Конвентът във Франция въвежда Френския революционен календар.

1858 г. – Иларион Макариополски е ръкоположен за епископ без епархия.

1864 г. – Тропически циклон разрушава почти напълно индийския град Калкута, загиват над 60 хил. души.

1878 г. – Избухва Кресненско-Разложкото въстание.

1879 г. – Генерал-губернаторът на Източна Румелия княз Александър Богориди прави първа копка за възстановяването на Стара Загора.

1910 г. – Португалия отхвърля монархията и се обявява за република.

1912 г. – Балканската война: Балканският съюз (България, Сърбия, Гърция и Черна гора) обявява война на Османската империя, като отговор на навлизането на турски войски в Черна гора в края на септември. (стар стил)

1930 г. – Британският дирижабъл R101 катастрофира във Франция по пътя си към Индия и убива 48 пътници.

1931 г. – Американците Клайд Пенкбърн и Хю Хърндън извършват първия полет над Тихия океан, прелитайки 8000 км от Япония до Америка за 41 часа и 31 минути.

1962 г. – Във Великобритания Бийтълс издават първия си сингъл Love Me Do.

1962 г. – Състои се премиерата на Доктор Но – първият филм от шпионската поредица за британския таен агент Джеймс Бонд.

1970 г. – Ануар Садат е избран за президент на Египет.

1983 г. – Състои се премиерата на българския игрален филм Йо-хо-хо.

1983 г. – Полският дисидент Лех Валенса е удостоен с Нобелова награда за мир.

1985 г. – В София е открита Национална галерия за чуждестранно изкуство.

2000 г. – Масови демонстрации в Белград и другите големи градове довеждат до оставката на сръбския ръководител Слободан Милошевич, който отказва да признае поражението си от Воислав Кощуница на президентските избори.

2007 г. – Сергей Станишев открива новопостроения участък от Автомагистрала Тракия между Чирпан и Стара Загора.

2019 г. – Слави Трифонов учредява партията си „Няма такава държава“

Родени

1609 г. – Паул Флеминг, германски поет († 1640 г.)

1713 г. – Дени Дидро, ­ френски философ и енциклопедист († 1784 г.)

1829 г. – Честър Артър, 21-ви президент на САЩ († 1886 г.)

1853 г. – Константин Стоилов, министър-председател на България († 1901 г.)

1858 г. – Хайнрих фон Батенберг, германски принц († 1896 г.)

1864 г. – Луи Люмиер, френски изобретател († 1948 г.)

1902 г. – Рей Крок, основател на веригата „Макдоналдс“ († 1984 г.)

1930 г. – Юрий Яковлев, български драматичен актьор († 2002 г.)

1936 г. – Вацлав Хавел, първи президент на Чехия († 2011 г.)

1947 г. – Брайън Джонсън, британски музикант

1950 г. – Джеф Конауей, американски актьор († 2011 г.)

1957 г. – Георги Велинов, български футболист

1958 г. – Йордан Цонев, български политик

1960 г. – Даниъл Болдуин, американски актьор

1975 г. – Кейт Уинслет, британска актриса

1978 г. – Джеймс Валънтайн, американски музикант

1986 г. – Валери Домовчийски, български футболист

1987 г. – Александра Жекова, българска сноубордистка

Празник

Международният ден на учителя се отбелязва на 5 октомври в над 100 страни от света. Той влиза в световния календар по препоръка на ЮНЕСКО по повод годишнината от приемането на документа „Препоръки, касаещи статуса на учителя”. Това става през 1966 г. и целта на документа е да се подчертае колко е важна ролята на учителите в обществото.

А тя безспорно е важна. Учителите са много чувствителна брънка в цялата обществена система. Те са на прицела на обществото, заради омразата му към Системата изобщо, те са на прицел на родителите – защото отразяват всичките им претенции по отношение на децата или липсата им , те са на прицел на самите деца – защото копират това, което възрастните правят, и са загубили уважението си към училището. Учителите станаха лесна плячка на народното недоволство и липса на ценности.

Хороскоп

Овен
Странното поведение на някои хора около Вас може да създаде неудобства, а на Вас ще се наложи да търсите някакъв необичаен способ да заобиколите възникналите препятствия. Постарайте се да измислите нещо без участието на тези хора, но ги държте в курса на събитията.

Няма нищо лошо в това, да тръгнете по свой собствен път. Въобще не е нужно да следвате някого сякаш са Ви вързали заедно. Днес независимите действия са единственото, което ще Ви помогне за достигане на целта и за получаване на удоволствие. Затова действайте така, както намерите за добре.

Телец

Вашият любим човек ще се отнася към Вас така, както се отнася към своите родители. Даже сега да е вежлив и внимателен, след няколко години и Вие може да станнете обект на раздразнение и даже от време на време на критики.Затова би трябвало днес да понаблюдавате отношенията в неговото семейство, и да си направите съответните изводи.

Близнаци

Днес ще си дадете сметка, че Вашият любим човек има някаква своя истина, която до голяма степен се отличава от Вашата. Постарайте се да я разберете и приемете, защото в противен случай пътечките ви в живота има вероятност да тръгнат в различни посоки.

Рак

За Вашия знак днес най- продуктивното време е началото на деня. Затова с всичко неотложно оптайте да се справите, докато е още рано.След това си направете план, как ще прекарате вечерта и най- вече къде. Не мислете за работата, защото ако оцените „мащаба на бедствието”, няма да сте доволни от свършеното. И не се ядосвайте със свекървата или тъщата – те са необходимо зло…

Лъв

Станете за малко безгрижно дете! В края на крайщата , да бъдете през цялото време възрастен, това е доста скучно! Ако сте девойка, направете си 2 опашчици, а ако сте млад чове – вземе в ръка балонче и заедно вървете заедно да търсите невинни детски удоволствия и радости: полюлейте се на някоя люлка, хапнете сладолед, или пък нещо друго подобно… Но да се целувате като възрастни, никой няма да Ви забрани!

Дева

Денят ще бъде успешен във всяко отношение. На Вас ще се падне шанса да внесете нов детайл в общуването с любимия човек. Поднесете му някаква изненада. Звездите твърдят, че времето е изключително подходящо за сюрпризи и ефекта ще бъде неочакван.

Не пренебрегвайте симптомите за простуда, тъй като профилактичната дейност ще предотврати евентуално заболяване. В противен случай проблема може да се хронифицира.

Везни

Това е ден на много силно раздразнение. Причините за него може да бъдат разнообразни – от ежедневни трудности от типа на транспортни проблеми, до глобално недоволство от себе си и Вселената. Да се примирите с действителността – това е Вашата програма –минимум за този ден.

Докато не я изпълните, няма да Ви радват нито професионалните успехи, нито комплиментите и знаците на внимание, нито каквито и да били семейни събития. Бъдете много внимателни при избора на книги за четене и филми за гледане. Всичко упадъчно, тъжно и трагично днес Ви е противопоказно. Търсете нещо по-весело.

Скорпион

Дългият период на Вашата увереност в себе си в този момент преживява не само възходи, но и падения. Търсите знак, който да Ви покаже, че сте на верен път? Ако от време на време се съмнявате в себе си, това още не е края на света, та затова не почвайте да си правите самобичуване.

Може да поразпитате роднините и приятелите, какво мислят относно това, което вършите, но това вместо да Ви помогне, ще Ви забърка още повече. Най-доброто, което можете да направите, за да запазите душевното си спокойствие е, да проявите търпение. Просто продължавайте да вървите напред и да вярвате в себе си.

Стрелец

Вашият любим човек днес няма да има желание да Ви пуска дори и за минъта да се отделяте от него. Затова раздялата Ви може да се забави толкова, че плавно да премине в среднощна седянка, а след това и в обща закуска. Какво пък – постарайте се да извлечете от ситуацията максималното полезно и приятно.

Козирог

Колкото по-нерешителни ще са днес Вашите действия, толкова ще са по-малки шансовете Ви за успех и благосклонност от Вашия любим човек. Изглежда, че това е очевидно и май ще се наложи доста да поработите върху себе си. Позанимайте се и със своите комплекси.

Водолей

Днес , в процеса на запознанство с потресаващ човек от противоположния пол, ще успеете да допуснете всички възможни и невъзможни грешки, не по веднъж описани в световната литература. И в това ще бъде Вашето особено очарование, защото в тях ше бъде Вашата оригиналност.

Риби

В живота Ви стават прекалено много неща, но това не е за учудване, тъй като Вие сериозно сте се заели с промени. Може ситуацията да се развие непредсказуемо, но все-пак се постарайте да преодолеете тези трудности.

Всички промени са стрес, та даже и тези, които са път към постигане на по-добро. Може да се наложи да промените старите нагласи и модели на поведение, които са останали непроменени прекалено дълго време. Запазете спокойствие: много скоро всичко ще се нареди.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Божията формула
Томаш ще открие научното доказателство за съществуването на Бог.

Божията формула

Жозе Родригеш душ Сантуш

Световноизвестният криптолог Томаш Нороня е нает от иранското правителство да разшифрова наскоро открит криптографски ръкопис, който се съхранява в строга секретност в Техеран. Написан от самия Айнщайн, документът носи името „Божията формула” и вероятно крие много ценна информация.

Преди да замине за Техеран, Томаш е извикан в американското посолство в Лисабон, където го очакват двама агенти на ЦРУ. Те го предупреждават, че документът всъщност съдържа формула за лесно производство на атомна бомба, която великият физик е извел по поръчка на Бен Гурион. Професор Нороня трябва да разбере какво цели иранското правителство и да предаде информацията на американските тайни служби.

Томаш заминава за Техеран, където започва работа по ръкописа. Скоро той разбира, че криптографският документ крие нещо повече от формула за атомна бомба. В кодираното послание Томаш ще открие научното доказателство за съществуването на Бог.

Виц

Вратата се отвори и в стаята на красивата принцеса влезе рицарят. Красавицата плачеше на леглото си, виждайки го, тя се разплака още повече.

– Утре ще ме дадат на дракона! – хлипайки, съобщи тя на рицаря. – Всяка година драконът иска да изяжда най-красивата девственица от града. Това съм аз! Но защо съм толкова красива… –

– Ще те спася! – смело възкликнал рицарят.

– Ще убиеш дракона?!

– Има много по-лесен начин! – отговорил принцът, разкопчавайки си гащите вече.

– А друг начин няма ли? – смутено попитала принцесата.

– Мога да ти счупя носа и няма да си най-красивата.

Принцесата въздъхна и започна да се съблича…

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви