Инга Артамонова - сюжет за блокбъстър

Цяло чудо е, че този трагичен сюжет все още не е в основата на нито един игрален филм. В края на краищата в него би имало всичко, което да прикове зрителя към екрана – спортни звезди от световна класа, руска красавица и шведски милионер, любов, ревност, секс, предателство, убийства, агенти на КГБ, преследване, доноси и дори хермафродит. За живота и смъртта на Инга Артамонова са написани няколко документални книги и много статии.

Но нейната история, чиято кулминация е през 50-те и 60-те години на миналия век, заслужава повече. Просто защото странностите и въпросите са твърде много, а обясненията и отговорите – твърде малко.

Убийството
На 4 януари 1966 г. бившият кънкобегач от националния отбор на СССР Генадий Воронин е пиян до безпаметност, когато решава да отиде при съпругата си, за да изяснят отношенията си. Малко преди това тя се е преместила при майка си на московската улица „Петровка“ и според слуховете е отпразнувала настъпването на Нова година с друг. Въпросната жена е

известната състезателка по кънки бягане и една от всепризнатите красавици на съветския спорт Инга Артамонова.

Разговорът между двамата спортисти в развод е доста кратък. В един момент Воронин вади нож от ръкава си и с думите „любов моя“ хладнокръвно го забива в сърцето ѝ. След това изхвърля счупената дървена дръжка на ножа от балкона на осмия етаж и си тръгва. Час по-късно милицията го извежда от собствения му апартамент.

В състояние на шок Инга изважда острието от гърдите си и бликва кръв. Майка ѝ и брат ѝ я пренасят в апартамент на два етажа по-долу, където живеят семейство лекари, и се опитват заедно с тях да ѝ окажат първа помощ. Когато пристига линейката, 29-годишната спортистка все още е жива, но по-късно четирикратната световна шампионка умира от раната си. Цяла Москва е потресена от жестокото убийство.

Погребват Артамонова във Ваганковското гробище, а на погребението ѝ се стичат стотици. Убита е пред очите на майка си, брат и сестра си и баба си. Но въпреки очевидността на обстоятелствата и мотивите за разигралата се трагедия (ревност), е трудно да се каже, че тази история се разплита докрай. Огромно недоумение буди и малката присъда на Воронин, който излиза на свобода след само две години в затвора.

Странно е и принудителното съжителство на съпрузите преди сватбата, което е по нареждане на властите след разпити на Инга в КГБ. Заповедта да оправят отношенията си обаче не ги спира и изневерите на двамата са обществена тайна сред московския елит. Затова мнозина смятат, че

зад смъртоносното намушкване от ръката на пияния злодей се крие нещо много повече от обикновен битовизъм.

КГБ
Инга Артамонова е една от основните съпернички на Лидия Скобликова, най-великата кънкобегачка в съветската история. Инга така и не успява да се класира за участие на олимпийски игри, но в колекцията ѝ има четири световни титли в класическия многобой (за сравнение Скобликова има само две). Артамонова се смята за твърде висока (177 см) за спорта, който практикува, но въпреки това е звезда на световно ниво.

Далечното начало на трагедията, завършила с удар в сърцето, се разиграва на световното първенство през 1958 г. в Кристинехамн, Швеция, където 22-годишната Инга печели втората си титла. На шведска земя тя се залюбва с швед на име Бенгт, който работи в организационния комитет на шампионата на планетата. Твърди се, че е бил успешен бизнесмен и син на местен милионер. Категорично достоверните сведения за този мъж обаче не са никак много. Впоследствие Бенгт не се появява, въпреки че тъжната история на Артамонова става широко известна по целия свят, включително и в Швеция.

След световното първенство Бенгт кани националния отбор на СССР в родния си град Бурленга, където след банкет съветските спортисти организирано отиват на кино. Домакинът и Инга обаче се отлъчват от групата, а шампионката се връща в хотела на съотборниците си чак на сутринта. На безбройните им въпроси отговаря, че цяла нощ са обикаляли с колата на шведа, който е неин голям почитател. Гръмва огромен скандал, а Артамонова е на ръба да бъде обвинена в национално предателство. На няколко пъти я разпитват в КГБ и искат от нея обяснения.

Жилището

Запознати твърдят, че Инга често вбесявала Воронин

с истории за това как „шведският милионер“ я искал за жена и как от службите я заплашили, че ще притиснат семейството ѝ, ако не се вразуми. Агенти на КГБ следят всяка нейна крачка и пишат доноси срещу нея, за да не може да участва на състезания в чужбина. Това е нейната гледна точка и едва ли някога ще разберем дали наистина е било така. Но е факт, че скоро след завръщането си от Швеция, Инга получава жилище в кооперация, построена специално за сътрудници на КГБ.

Нещо повече – жилищният ѝ въпрос се урежда по изключително странен начин. На Артамонова ѝ е предоставен двустаен апартамент, в който е настанен и Генадий Воронин. Двамата се познават само бегло от националния отбор и нямат никакви отношения. Защо съветските лидери, изповядващи изключително свещени възгледи, настаняват двама необвързани спортисти от различен пол в един апартамент? Дали на Воронин не му е било възложено да следи ненадеждната звезда и евентуално да ѝ попречи да се опита да избяга зад граница? Няма как да разберем.

Година по-късно натрапеното съжителство завършва с брак. Артамонова дори взима фамилията на съпруга си, но в младото семейство цари всичко друго, но не и щастие. Като повечето големи шампиони, Инга е труден характер, а Генадий е непоправим ревнивец, пристрастен към алкохола. Всеки намек за „шведския милионер“ го подлудява и го провокира да надигне ръка срещу жена си. В един момент Воронин официално става личен треньор на Артамонова, но това няма как да спаси ситуацията, която стремително лети към трагичния си край.

Две години затвор вместо разстрел
В материалите по наказателното дело за убийството на шампионката се казва, че неизвестни лица постоянно изпращали писма до Воронин, в които му пишели за изневерите на съпругата му. Допуска се, че

това може да е било дело на някоя от любовниците на Генадий, който също бил известен „кръшкач“.

Особено побеснявал от слуховете за връзка на Инга с известната волейболистка Александра Чудина, за която се подозира, че е хермафродит. През 1965 г. двойката решава да се разведе. Инга отива да живее при майка си и започва връзка с мъж, който е с шест години по-млад от нея.

Воронин разказва много подробно на следователите за безумната си ревност срещу невярната си съпруга и предателка на родината. Твърди, че само искал да я сплаши и наръгването станало случайно. Така обвинението му е преквалифицирано от умишлено убийство в убийство, извършено в състояние на афект, причинен от действията на жертвата. Друга загадка е как Генадий, за когото се твърди, че е неприятен и „крив“ човек, успява да влезе под кожата на съда. И вместо смъртна присъда, убиецът е осъден на пет години затвор и пет години в колония. Които след това са заменени с две години зад решетките и три – условно.

През 1968 г. Воронин вече е на свобода и отново се жени. Ражда му се и дете. Работи като треньор в Нижни Новгородска област и подготвя немалко добри кънкобегачи. Доживява до 69 години, въпреки че продължава да злоупотребява с алкохола. Но това е неговият избор. На първата си съпруга – красивата и талантлива Инге Артамонова – не оставя такъв…

Александър Бичков – така се казва приятелят на спортистката в момента на убийството. Той обаче отказва да излезе публично и да разкаже за последните дни на шампионката.

Инга така и не вади късмет с мъжете. И не само с тях.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви