Бетховен
Бетховен в деня на музиката

След успеха на концертния спектакъл „Приказка за двама“ във вторник, с участието на Орлин Горанов и Еделина Кънева, под съпровода на оркестъра на Бургаската опера, под палката на Цанислав Петков, с който официално бе открит Сезон 2021/ 2022 на Държавна опера – Бургас, предстои друго, не по-малко вълнуващо събитие – Симфоничен концерт с произведения от Лудвиг ван Бетховен.

С концерта ще бъде отбелязан тържествено Световния ден на музиката – 1-ви октомври.

Празникът се провежда за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция и днес се отбелязва в над 120 страни. Всепризнат факт е, че музиката е универсален език и получава най-лесно и безпрепятствено сетивно възприятие.

Посланията на музикалното изкуство носят облагородяваща, успокояваща и пречистваща сила. Доказано е, че децата възприемат с по-голяма лекота музиката, отколкото човешката реч. При най-малките слушатели е открита и пряка корелация между слушането на музика и усмивката.

Програмата на концерта бе подготвена по повод 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетховен, която световната културна общественост отбеляза през изминалата 2020 г. Но поради противоепидемичните мерки на национално ниво, концертът бе отменен.

Днес бургаската публика ще има възможност за реабилитация и ще чуе пълната концертна програма.

Бетховен е представител на Виенската школа, заедно с другите колоси в музика а на неговото съвремие – Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт. Творчество му носи същевременно характерните черти на европейския стил и драматичната, разкъсваната му от лични трагедии и вътрешни противоречия натура.

Виенският класик е важна фигура в периода, който се счита за преход между епохите на Класицизма и Романтизма. Бетховен е смятан за един от най-великите композитори в историята на световното музикално наследство, за него са характерни екстремните нива на драматизъм, преливащ в трагизъм, героика, амплитуди в емоционалния спектър и характерна за стилистиката на композитора наситеност на вложения в произведенията му чувствен заряд.

В програмата на концерта, включваща произведения от големия композитор, ще прозвучат: Увертюра „Егмонт“, Сцена и ария за сопран и оркестър оп.56 „Ah! Perfido“, солист – сопраното Мария Цветкова-Маджарова. Концертната програма ще завърши със Симфония № 1 до мажор, op. 21 от Бетховен.

Зад диригентския пулт застава Цанислав Петков, който дирижира концертния спектакъл „Приказка без край“ във вторник, т. год., също в залата на Бургаската опера. Концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Бургас ще бъде Ваня Златева.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред х-л „България“/, както и в мрежата на Grabo и  Eventim.

 

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 50 %.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви