Транспортен хаос в Айтос, след като от началото на седмицата пътната агенция забрани преминаването на камиони през града. Това става три седмици след тежката катастрофа в града, при която загинаха баща и двете му деца. Забраната за влизане на камиони затрудни зареждането на магазини и бензиностанции.

По-рано днес бе поставен нов знак, че забраната важи единствено за транзитно преминаващи камиони. Тези, които искат да влязат в града са проверявани от полицейски патрули.

С нас се свързаха гражданите на Айтос, които се чудят какво да правят. След намесата на заместник-министър Граматиков се създаде абсолютен, пълен транспортен хаос в града. Не може по този некомпетентен начин да решаваме проблемите на транспортната ни система, на принципа: няма камион, няма проблем. Този град трябва да бъде зареждан със стока, този град е жив организъм. Неспособността да се управлява трафика води именно до това. В момента са разположени на четири места по двама пътни полицаи. Колко може да издържи пътна полиция? Седмица, две“ , заяви Богдан Милчев от Института по пътна безопасност.

Според него решаването на проблемите на мускули няма да доведе до нищо добро. Именно затова от Института по пътна безопасност са в Айтос с експерти си. Те ще подготвят доклад и нов план за организация на движението.

Ще предложат и от една страна движението, което ще се осъществява по този път с товарни автомобили, да бъде свързано с инженерни съоръжения.

Ще настояваме, защото те ви излъгаха. Къде е камерата? Имат мобилни камери, имат триноги. Камери в момента работят на хиляди места като капани. Защо ги няма камерите тук в момента? Две камери с триноги могат да ограничат движението и скоростта. Не може само със знаци. И не само с камерите. Вижте тази пешеходна пътека, на която стана произшествието. Никъде не е обозначена, че е пешеходна пътека с неравност. Този шофьор, ако за първи път минава как ще знае, че тук ще му подскочи камиона? Вижте, че ги няма знаците. Липсва цялата организация на движението. И големият въпрос е къде е държавата? Къде премиерът Стефан Янев? Създадохме държавна агенция, която е подчинена на премиера“ , продължи Милчев.

Според него е необходима нова организация на движението.

Констатираме, че има пълен транспортен хаос, защото просто е сложен един знак, с който се забранява влизането, но това не решава нито един проблем. Виждаме, че хората не са доволни. Държавата противопоставя гражданите на Айтос един срещу друг. Това не е решение“ , продължи той.

Припомняме, че по-рано кметът Васил Едрев покани представители на Инициативния комитет, който организира протестите срещу тежките ПТП-та на опасния участък от републикански път ІІІ-208, за да ги запознае с предписанията на Областната комисия, която инспектира пътя на 23 септември т.г.

Ще припомним, че комисията с представители на ОДМВР – Бургас, Държавната агенция „Безопасност на движението“ и Областното пътно управление – Бургас обследва опасния участък от пътя Айтос-Руен-Провадия, с цел да търси варианти за контролиране на скоростта и товара на тежките камиони, както и за изграждане на обходен път на Айтос.

Представителите на ИК на протестиращите дадоха положителна оценка за част от мерките, други определиха като недостатъчно неефективни, за да гарантират безопасността на пътя. На срещата присъства и Началникът на РУ – Айтос Антон Тонев, който запозна присъстващите с мерките, предприети от полицията.

От името на ИК, Галина Димитрова представи предложения, които да гарантират по-голямата сигурност на пътя. Северен обходен път скоро няма да има, затова протестиращите предложиха кръгово движение до Асфалтова база и преди Мастерхаус, легнали полицаи преди пешеходните пътеки по ул. „Хаджи Димитър“ и светофар до автогарата.

Айтозлии с активна гражданска позиция, кметът и началникът на полицията се обединиха около идеята, независими експерти по пътна сигурност на 30 септември т.г. да преценят, кое от тези предложения е възможно и изпълнимо според нормативната уредба. Целта е предложенията да бъдат изпратени до всички ведомства и служби, които пряко отговарят за републиканската пътна мрежа.

В кметския кабинет беше обсъдена и забраната на АПИ от 27 септември т.г. за преминаване на тежкотоварни автомобили над 12 тона по ул. „Хаджи Димитър“, която от два дни създава сериозни проблеми в града. На Колелото и на КПП Руен има знаци, които забраняват придвижването на тежките автомобили нагоре и надолу по ул. „Хаджи Димитър“.

Стигна се до патовата ситуация, товарните автомобили да не могат да излязат от града.

Автомобилите, които идват да зареждат магазините пък не могат да влязат. Забранителните табели станаха проблемни и за бензиностанциите, за бетоновозите, за автобусните превози и т.н.. С писмо до Областно пътно управление – Бургас, кметът поиска да се направи възможното – забранителните знаци да са само за транзитно преминаващите тежкотоварни автомобили.

Проблемът беше дискутиран и на редовното заседание на Общинския съвет. Съветници смятат, че няма нужда забраната за камиони над 12 тона да важи в посока нагоре към Руен, тъй като проблемът е единствено към Колелото заради опасния наклон. Мнозинството беше на мнение, забраната да важи само за тразнитно преминаващите, а не за доставчиците.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви