Моноспектакълът на Христо Мутафчиев „Плач на ангел“ ще има своя премиера в Бургас на 7 октомври (четвъртък) от 19:30 часа в НХК. Постановката от Стефан Цанев на Народен театър „Иван Вазов“ е носител на две награди Аскеер – в категория водеща мъжка роля на Христо Мутафчиев за ролята на Райчо и в категория режисура на Стоян Радев.

Събитието е част от афиша на Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест с организатор Гранд хотел и СПА Приморец.

Ето как представя пиесата нейният режисьор Стоян Радев: „В “Плач на ангел” един малък човек отчаяно повдига големи въпроси. Отчаяно, защото не е могъл да им отговори, не е могъл да се справи с живота и даже казва, че не го е живял. Затова по своя воля се отказва от своята воля.

Действието се развива в България и причините за несполуките са колкото лични, толкова и като цяло български. Малкият човек ги обсъжда като такива. И традиционно за нашия край не изглежда, че има как нещата да се оправят.

Възможно е зрителите трудно да се идентифицират с героя, защото, както казахме, говорим за малък човек, а не останаха много малки хора – всички сме голяма работа.

Най-вероятно бърза връзка може да се направи с упреците, които той понякога отправя. Да упрекваш е заразително.

Но истинската ценност на този текст, поне според постановъчния екип на спектакъла, не се ражда от патоса на нерадостните констатации, споделяни от големите хора, а просветва в признатата безпомощност на малкия човек, живеещ не тук или там, а на Земята.

Защото когато разбереш колко си малък под необятното звездно небе, тогава може да се открие по-голям смисъл, различен от привидностите, които те карат да влизаш в ненужни борби, без да подбираш средствата. Тогава могат да изчезнат опустошителните алчност и жестокост, над които плаче ангелът.

За да бъдем честни с публиката, ние умишлено се отказваме от играта на превъплъщението и само разказваме за отчаяния малък човек, до когото трудно можем да достигнем. Нека този театрален ход се чете като жест на смирение.“

Билети за премиерното представяне в Бургас на моноспектакъла на Христо Мутафчиев можете да намерите на каса „Часовника“. Моля, имайте предвид, че местата са ограничени поради противоепидемичните мерки. „Плач на ангел“ не е подходяща за деца под 12 г.

За повече информация: 0894898098 Маруся Русева /Арт ателие/.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви