Георги Тошев
Представя книги за звезди

Културният форум на Бургас Порт Прим Арт Фест ще бъде открит на 7 октомври (четвъртък) от 17:30 часа в Гранд хотел и СПА Приморец. Събитието е с вход свободен и ограничени места, поради противоепидемичните мерки. Начало на формата ще дадат Богдана Карадочева и Стефан Димитров, които ще представят премиерно в морския град биографичната си книга „Безнадежден случай“ в компанията на нейния редактор – журналистът и продуцент Георги Тошев.

 Г-н Тошев, Вие сте един от най-верните приятели на ППАФ, като взимате участие във всяко издание на фестивала. Какво е за Вас той?

За мен Порт Прим Арт Фест е място за срещи, за обмен на изкуство, за отдих от ежедневието, за нови приятелства, за изкушението Бургас.

Кога ще може да се срещне с Вас бургаската публика и какво ще ѝ представите?

На 7 октомври (четвъртък) от 17:30 часа в Гранд хотел и СПА Приморец с Богдана Карадочева и Стефан Димитров ще открием четвъртото издание на ППАФ с премиера на „Безнадежден случай“ за Бургас. На 8 октомври (петък) от 19 часа също в Приморец ще представя заедно с Цветана Манева книгата, написана в съавторство с Яна Борисова „Тя, Цветана Манева“. И двете заглавия са от издателство „Книгомания“, с които продължавам личния ми проект „Памет“. Радвам се, че продължаваме заедно да разказваме историите на бележити български творци.

Успя ли културният живот в България да се възроди в условията на пандемия?

След първоначалния стрес от всичко, което се случи, днес културният живот се връща към своите нормални срещи с публиката. Разбира се, предлагането е голямо, но постепенно ще се отсее качественото от посредственото изкуство, защото публиката ще възвърне своя критерий.

Имат ли отношение културата и изкуството за съхранението на „нормалността“ отпреди COVID и оценяват ли хората тази им роля?

Изкуството е важно средство за психиката на човека. Хората, които имат културни потребности са по-устойчиви, те имат „отдушник“ от проблемите, имат друг хоризонт. Това помага, особено в ситуации на неизвестност, каквато е пандемията. Никой не знае колко дълго ще продължи тази пандемия, но от нас зависи да продължим да сме устойчиви на изпитанията. Изкуството е форма на съхранение на психиката ни.

 

Първото издание на ППАФ бе през 2017 г. Различен ли е Бургас днес?

Фестивалът ми даде друга перспектива към града. Културата е стратегия и дава друг облик на градовете, които развиват културни политики. В Бургас се появиха нови пространства, има грижа за културните процеси, усеща се желание за промяна. Това променя и нагласите. Увеличава се публиката, сменят се генерациите, остава необходимостта да се общува чрез изкуство.

Бургас, Фестивалът е място за срещи, нова енергия, любопитство и смисъл. Очакваме ви!

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви