Общинският съвет в Бургас прие поемането на общински дълг за реконструкция на улици и облагородяване на междублокови пространства по общинска програма „Моят град, моят квартал, моята улица“. С 5 млн. лева от местната администрация искат да продължат действията си по програмата, както и да ремонтират улици в централната част на града.

Общинският съветник Даниела Божинова още в началото на дебатите заяви, че инициативата е хубава, но не можела да подкрепи да се поеме общински дълг.

В докладната само 1/3 от средствата са за „Моят град, моят квартал, моята улица“, а останалите за улични ремонтни. Притеснението ми е точно за тях, които са необходими и очаквани, но те се правят с едно непрецизно премахване на уличната растителност. Заложена е подмяна на дърветата, но ние не знаем състоянието на сегашните такива. Премахването на дърветата по улица „Св. Св. Кирил и Методий“, без разрешение, за което има прокурорска резолюция, ми говори, че покрай хубавите програми, има практики, които са незаконосъобразни„, каза тя.

Божинова допълни, че е направено и само едно обществено обсъждане, като на него не присъствал нито един гражданин.

Георги Маринчев от ПП ГЕРБ отговори, че всички в Бургас били наясно какво е било състоянието на тротоарите по „Св. Св. Кирил и Методий“ от коренната система от старите дървета. Той продължи с това, че само през миналата седмица по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“ са засадени 100 нови дървета.

Дори да има някакви административни нарушения, то това не е причина да спираме цялата програма„, каза съветникът.

Зам.-кметът по строителството на Бургас Чанка Коралска също се включи по темата и заяви пред съветниците, че 3,3 млн. лева от заема ще са за ремонт на улици в ЦГЧ.

Там ВиК вече извършва подмяна на подземните комуникации. Това са улици, за които многократно граждани са искали от нас да осигурим средствата за ремонт на настилките, подмяна на осветлението и растителността. Няма как да запазим старите и опасни дървета. Разбирам загрижеността за зелената система на града. Ние винаги внасяме повече растителност, от колкото премахваме. Няма да оставим опасни дървета по улиците. Имахме трагичен случай, много щети се нанасят и от клони, паднали върху автомобили„, поясни тя.

Инж. Коралска също така призна, че дисциплинарно са наказани двама служители на общината, които не са спазили наредбата при отстраняването на дърветата по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“.

„За всички ремонти са преминати нужните процедури. Ако пропуснем сега тази възможност за финансиране, то не знам как ще обясним на гражданите, защо улиците им ще останат разкопани след ремонта на ВиК. Много хора ще видят ползите от програмата„, поясни зам.-кметът.

Христо Панайотов от БСП също имаше критики към докладната.

Нямаше да са наложи да теглим заем, ако имаше по-добро управление на текущите финанси на община Бургас. Нуждата за заем за пореден път обвързвате с един прекрасен проект. Приходите от Синята зона трябва да отиват за ремонт на улиците„, каза той.

Зам.кметът по бюджет и финанси Красимир Сточев отговори веднага на казаното от Панайотов.

Всеки, който е решил да се занимава с политика, трябва да е наясно, че общините не са финансови институции. Те работят в името на хората. Заемът също се поема в полза на хората и ще се ремонтират улици. Той е приет от Общински съвет още през февруари месец. По много улици се бавят ремонтите на ВиК, затова и заемът е разделен. Едва ли ще има друг период, в който ще можем да получим заем с много ниски лихвени проценти„, заяви той.

В крайна сметка докладната бе приета с 40 гласа „за“, 1 „против“ и 6 „въздържал се“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви