Арена Бургас
Арена Бургас

Международният турнир по художествена гимнастика „Жулиета Шишманова“ да влезе в престижната верига Гран при. Това предлага в докладна записка до Общинския съвет Председателят на Постоянната комисия по спорт, деца и младежки дейности Йордан Георгиев.

Идеята е за световната верига да се кандидатства чрез Българска федерация по художествена гимнастика и СКХГ „Черноморец“ пред Световната федерация и комитета на Гранд При турнирите.

За целта трябва да се създаде организационен комитет, а общината да предвиди в бюджет 2022 необходимите средства. Рамката за финансовото подпомагане е 200 000 лева. Средства са необходими за награден фонд и за разходите по настаняване на състезателите и официалните лица.

Разговори с БФХГ за влизане на турнира в Топ 3 на европейските състезания вече са проведени.

Така освен в кръга от Световната купа, който вече няколко години организира родната централа, у нас може редовно да играят някои от най-големите звезди на художествената гимнастика в света – европейски, световни и олимпийски шампионки и медалистки, но в Гран при турнир.

В съпътстващия турнир, който винаги се прави заедно със състезанията от Гран при веригата, ще могат да трупат опит по-малките таланти в родната и световната гимнастика.

Идеята за вдигане нивото на международната надпревара на „Жулиета Шишманова“ не е от вчера. Преди шест години кметът на града Димитър Николов и президентът на федерацията Илиана Раева бяха обсъдили идеята категорията на състезанието да се повиши. И това да стане в новата, многофункционална зала, която беше в строеж към момента.

Сега предложението е състезанието също да се проведе в многофункционалната зала, която нито е завършена, нито стигат парите за това. А вероятната дата за домакинството е 21 август 2022 г.

Заради забавените срокове Световната купа по акробатика, която трябваше да е първото състезание в новата „Арена Бургас“, беше преместено в София. За догодина пък е заявено домакинство на европейското по волейбол.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви