Изтича времето за разтоварване на заседналия на 20 септември в скалите край местността Яйлата кораб Вера Су (Vera SU). Това се казва в официално писмо на риболовното сдружение „Черноморски изгрев“. То е изпратено до премиера Стефан Янев, министъра на транспорта Христо Алексиев, директора на „Морска администрация“ Живко Петров и екоминистъра Асен Личев.

Мерките трябва да бъдат предприети още от 26.09.2021 г., се казва в писмото до властите.

В него се изразява съжаление, че десетките сигнали от различни организации не са довели до реални резултати. И пет дни са били изгубени в обяснения за служебни процедури. Както и за декларация, че собственикът на плавателния съд е отговорен за изтеглянето на кораба.

Собственикът е отговорен за създалата се ситуация. Но още по-голяма е отговорността на държавата за предотвратяването на мащабно замърсяване във водите на Черно море. Това посочват от сдружението.

Щетите от подобна криза ще бъдат тежък удар за риболовния ни сектор.,Нно и с катастрофален ефект за цялата ни черноморска акватория. Вредите върху морска екосистема обаче няма да бъдат поправени с каквито и да е декларации за поемане на политическа отговорност в края на следващата седмица, отбелязват от сдружението.

В писмото се изразява недоумение от съобщения в медиите за притесненията на отговорните институции от влошаване на времето. Няма риболовен кораб от Северното ни Черноморие, който да не е наясно, че след вторник 28.09.2021 г. времето се разваля. И ветровете ще доведат до такива вълнения, които да разбият плавателния съд.

Убедени сме, че всеки от вас е запознат с прогнозата за времето и вероятно съзнава какво предстои, подчертават в писмото си от сдружението.

Представителите на „Черноморски изгрев“ коментират, че към настоящия момент не е ясно дали страната ни разполага с подходящата техника за този тип морско спасяване, в т.ч. хеликоптери, които да извършат част от разтоварването. Изразяват увереност, че като морска страна държавата ни има подобен ресурс. „Ако това не е така, дано страната ни да е поискала помощ от съседните държави или Европейската комисия, която има изключителна компетентност за опазване на морските биологични ресурси във водите не ЕС в Черно море.“

Сдружението уведомява, че разполага с 53 риболовни кораба с дължина между 12 и 27 метра, които могат да участват в акцията по разтоварване и изтегляне на заседналия кораб.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви