Петков и Василев обявиха условия за споразумение

Лидерите на новата политическа формация „Продължаваме промяната“ – Кирил Петков и Асен Василев, обявиха 5 условия за подписване на споразумение за устойчиво парламентарно мнозинство и правителство след изборите.

След като вчера бяха в Пловдив, днес бившите служебни министри на икономиката и финансите отидоха в Стара Загора. Там те отново заявиха, че тяхната цел е в следващия парламент да имат 121 депутата. И подчертаха, че искат кабинет, който да работи пълен мандат от 4 години.

„Идеята е, че за да се състави правителство, за да не изпаднем в това, което се случи в 46-ото НС, имаме няколко принципа.

Първото е да не се увеличават данъците, но да си ги събираме всичките данъци. Вторият принцип е да се спрат всички течове в държавата. Или: да може да се използват парите на всички работници и всички фирми – да плащат данъци ефективно. Третото нещо, което за нас е важно – наистина да тръгне да работи образованието. Всяко дете да има достъп до качествено образование. И на не последно място – да забравим за лечението в чужбина. Да можем да се лекуваме в България качествено и без да се доплаща“, изброи първо Василев.

На въпрос има ли ограничение за партиите, включително ГЕРБ и ДПС, той отговори: „Всеки, който припознава тези цели, който е готов да работи без корупция. ГЕРБ, ако кажат, че не е ОК да има инхаус поръчки, че не е ОК да има договори за 20 млн., а поръчки за 200 млн. по тях, ако са ОК където има престъпления, те да се разследват – както сме ги пратили вече в прокуратурата 56 договора на АПИ, ако те са ОК с това, това е конструктивен разговор, който може да се проведе, ако не са, значи…“.

Тук се намеси Петков, който заяви: „Само да кажем, и други условия.

Както всички знаем, прокуратурата не работи, и ние го усетихме. 4 месеца давахме папки и все едно ги пускахме в празни пощенски кутии. Ако всички се обединим, че трябва да имаме нов главен прокурор, реформа в съдебната система, така че наистина да разчитаме на нашите съдилища, ако кажем, че КПКОНПИ трябва да е с ново ръководство, което наистина да е много стриктно срещу корупцията…“.

На въпрос дали наистина биха се съгласили на коалиция с ГЕРБ и ДПС, отвърна: „Тези условия са важното нещо, това е въпросът. Ние искаме в следващия парламент да работим със 121 души, които имат същите виждания. Ако всички ги спазват, ще говорим с всеки. Но от това, което сме видели ще е много трудно те да си признаят грешките…“.

Преди дни той допусна разговори с двете партии, ако имат нови лидери, които признаят „ужасяващите грешки“ на сегашните си ръководства.

Според лицата на „Продължаваме Промяната“ засега най-близо до тези критерии отдясно са „Демократична България“. А от левия политически спектър – „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

На въпроса как с дясна политика се постигат леви цели, каквито намерения завиха, Петков и Василев обясниха.

Дясна политика означава да не се вдигат данъците, а да се събират, държавната намеса и регулация на бизнеса да бъде възможно най-малката. И в същото време образованието и здравеопазването работят добре, а пенсионерите не живеят под прага на бедността.

„Не ни приемайте като нови в страната. Аз от 15 години съм тук, работя тук и тук плащам данъците си“, изтъкна Петков. Той разказа, че съпругата му има малка сладкарница в София, в която предлага най-вкусните торти „Гараш“. Тя знаела много добре, че за да спечели 1200 лева, трябва този месец да продаде поне 300 торти.

Запитани дали вярват на президента и ще призоват ли категорично да бъде гласувано за него отново, Петков отговори: „И двамата в един глас го казваме – абсолютно да, този човек заслужи нашето доверие, когато 4 месеца имахме общи принципни посоки и той нито веднъж не каза: „Момчета, не правете това, или – наемете този човек, не уволнявайте този човек“. Имахме пълната свобода, категорично заставаме зад него“.

На въпрос на гражданин Петков отговори категорично, че няма намерение да ходи до канадското посолство в Букурещ, за да получи документа, че вече не е гражданин на страната, където още през лятото съобщи, че е изпратен.

„В следващите 60 дни имам друга работа. А и не искам това кой да участва в управлението на България да зависи от административен акт на чужда държава. Аз съм направил своето волеизлияние да се откажа от канадското си гражданство навреме и съм върнал канадския си паспорт. Може би знаете какво означава това – че се отказвам от 1000 долара месечно към пенсията си и от техните социални осигуровки. Така че чакам Конституционният съд да потвърди, че съм прав“, изтъкна той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви