Добро утро!
Започва един прекрасен ден

Добро утро в петък 24.09.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 6,58ч. и ще залезе в 19.04ч. Температурата ще бъде между 9 и 22 градуса. Ще има променлива облачност. Вятърът ще е  полусилен от югозапад със скорост 9,4 м/сек.

Късметче на деня

„Върви уверено в посоката на своите мечти. Живей живота, който си си представял.”

Хенри Дейвид Торо

Събитията на този ден

622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения.

1801 г. – Грузия е анексирана от Русия.

1852 г. – Проведен е първият полет с дирижабъл от французина Анри Жифар.

1872 г. – В българския храм в Цариград се прочита разпространеното из цяла България послание на Антим I срещу схизмата. Отправени са послания и до всички православни църкви.

1923 г. – В Берлин е прожектиран първият озвучен филм.

1948 г. – Създадена е японската компания Хонда.

1957 г. – В Барселона (Испания) е открит най-големият стадион в Европа – Камп Ноу.

1966 г. – Франция извършва детонация на първата си атомна бомба.

1973 г. – Гвинея Бисау обявява независимост от Португалия.

1975 г. – Дъгъл Хастън и Дъф Скот стават първите британци, които изкачват Еверест.

1988 г. – Канадецът Бен Джонсън поставя световен рекорд от 9.79 секунди на 100 м спринт по време на Летни олимпийски игри 1988, но по-късно е дисквалифициран за допинг.

1990 г. – ГДР формално излиза от Варшавския пакт.

1991 г. – Излиза албумът Nevermind на групата Nirvana.

1992 г. – Стартира първото българско частно радио FM+.

1993 г. – Народом Сианук става за втори път крал на Камбоджа след детронацията си.

1996 г. – САЩ, Китай, Франция, Русия и Англия подписват Международния договор за забрана на ядрените опити.

1998 г. – В Лион (Франция) за пръв път е направена трансплантация на ръка.

2000 г. – Сръбският диктатор Слободан Милошевич губи президентските избори.

2005 г. – Ураганът Рита връхлита САЩ.

Родени

15 г. – Вителий, римски император († 69 г.)

1820 г. – Александър Дондуков-Корсаков, руски генерал († 1893 г.)

1859 г. – Радко Димитриев, български генерал († 1918 г.)

1860 г. – Янко Сакъзов, български политик († 1941 г.)

1861 г. – Франц Йосиф фон Батенберг, германски принц († 1924 г.)

1896 г. – Франсис Скот Фицджералд, американски писател († 1940 г.)

1936 г. – Джим Хенсън, американски кукловод († 1990 г.)

1949 г. – Педро Алмодовар, испански режисьор

1961 г. – Рашко Ломски, български боксьор

Празник

На 24 септември църквата почита паметта на Св. Владислав Сръбски.

Стефан Владислав е сръбски крал, наследил на престола брат си Стефан Радослав и управлявал Сърбия в периода 1234-1243 г. Той е син на Стефан Първовенчани и византийската принцеса Евдокия.Този светец се е сродил с владетел от Второто българско царство.

Имен ден имат Владимир, Владимира, Владо, Владко, Владислав,

Владислав

Какво значи името Владислав?

  1. Владислав е славянско име, което означава владеещ славата.
  2. Мъжете с това име празнуват имен ден на 24 септември.
  3. Всеки Владислав още от малък се отличава с изключителна чувствителност и големи мечти.
  4. Тези мъже много обичат да четат и да мечтаят.
  5. Мъжете с това име са грижовни към момичетата и проявяват дълбоко уважение към жените през целия си живот.
  6. Владислав има силно развито чувство за красиво, което го прави отличен музикант или художник.

Хороскоп

Овен
Oбикновено никого не молите за помощ, и също така Ви е доста трудно да я приемете. Ако се наложи , след това сами на себе си ще трябва да обяснявате , защо не сте се справили сами, макар че сте нагледен пример за отговорност и надареност. Само че не е зле да осъзнаете, че не сте всесилни, а и в крайна сметка известна доза покорност от време на време няма да Ви навреди. Ваш ред ли е?… Възможно.

Телец

Денят е подходящ за построяване на планове за бъдещето. Днес у Вас ще се появят нови идеи , всързани с целите Ви и за това ще Ви помогне любимия човек. В своите решения и постъпки ще бъдете оптимисти и ще се надявате на най- добри резултати. Времето е благоприятно за срещи, в това число и романтични, за конференции и презентации. В деловата сфера са възможни недомлъвки с началството.

Близнаци

За Вас денят ще се окаже много успешен и лек. Днес може да разчитате на своите подчинени, както и на доброволните си помощници. И едните и другите ще направят всичко възможно, за да Ви избавят от грижи и ангажименти. Вие само трябва да се разпореждате и на време да вдъхновявате своята малка армия за подвизи.

Днес ще бъдете изключително романтични и без усилие ще привличате хората, нетърпеливи да скъсат оковите на ежедневието. За начало на сериозни отношения този ден не е най-подходящ, но ярките впечатления са Ви гарантирани.

Рак

Неуспехите през този ден може да се обяснят с недостатъчния професионализъм, неграмотното планиране , прибързаното определяне на най-важните цели , а най вече с неразбирането на истинските граници, в които може да бъде реализирана Вашата свобода. Не са изключени конфликти с родителите, партньорите и началството.

Ако сте типичен Рак, въздържайте се от незадължителни нови начинания както в деловата сфера, така и в частния живот. Отделете допълнително внимание на своето здраве. Рискувайте само в границите, в които се чувствате свободно и уверено, и за където притежавате нужния опит.

Лъв

Успех в работата си постигате благодарение на своевременната намеса и помощ от страна на колегите. Няма съмнение, че и самостоятелно бихте постигнали много, но получената подкрепа съществено увеличава Вашите възможности. Денят е не лош за сключване на сделки за покупко-продажба, или начало на сътрудничество с нови партньори. Бизнес-преценките Ви са много верни.

В личния Ви живот също е много силно влиянието на позитивните тенденции. Успешно може да реализирате много свои отдавнашни замисли, а и да постигнете реализация на много свои съкровени желания. Навреме проявена инициатива ще направи възможни много приятни запознанства.

Дева

Ако действате решително и бързо, може не само да постигнете успехи, а и да оставите конкурентите си много назад , спасявайки се така от опасността да Ви дишат във врата. Важно Ваше преимущество ще бъде умението Ви да се договаряте точно с тези, които трябва, като при това не проявявате прекомерна отстъпчивост, а и запазвате чувството си за собствено достойнство.

Предстои Ви и едно сериозно изпитание – може да се срешнете с човек, който преди време е заствал сърцето Ви ускорено да бие, когато го срещнете. Дали старите чувства могат да се възобновят?….

Везни

Постарайте се днес да избегнете натрупването на несвършена работа. Неочаквано повикване от началството може да попречи за осъществяване на личните Ви планове. В семейните отношения може да правите всичко, което Ви се прииска. Най-важното е, да не допускате глупави грешки. Планирайте съвместен отдих, защото отдавна е трябвало да направите това.

Внимателно проверете състоянието на своите финанси, а това се отнася и до въпросите за ползване на кредит. Препоръката на звездите е, въобще да се въздържите да го взимате, а да изчакате по-добро време. Има верочтност да получите скъп подарък.

Скорпион

През този ден на Вашия любим човек ще се наложи да Ви лекува от душевни рани с помощтта на любовния елексир и хапчете от вицове. Такова въздействие много бързо и ефикасно ще Ви помогне, а ако това не се случи, ще се наложи да прибегнете към крайна мярка – лечение с усамотяване.

Стрелец

Днес звездите Ви препоръчват, да преосмислите всичко, коесто се е случило между Вас и Вашия любим човек през последните дни. Ако не виждате никакви промени, има два варинта: или сте слепи, или нещата трябва коренно да се променят.

Козирог

Нищо не Ви напомня за стойността на парите така добре, както качествената, честна и напрегната работа. Днес ще се наложи да употребите не малко усилия, а резултата може и да не Ви зарадва много.

За сметка на това самият процес на работа ще бъде доста интересен, а и благодарение на всичко ще можете да се запознаете с нови хора, които ще открият пред Вас нови възможности. Ако насочите усилията си в нужната посока, , те ще бъдат възнаградени не с пари, а с доста интересни други неща.

Водолей

Не трябва да се обиждате днес на своята половинка, дори и да прави съвсем неприемливи неща. Целта му ще е да Ви достави удоволствие, да Ви направи щастливи и да Ви накара да се усмихнете. Дайте си сметка, че в основата на негативното му поведение, са наистина добри намерения.

Риби

Има вероятност днес да започнете да ревнувате своя любим човек, и то не от представител на противоположния пол, а от нещо абстрактно и неодушевено.: телевизор, футбол, шопинг или от някаква дейност. Изживяването няма да бъде от най- приятните…

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Легенда
„Легенда за Пендрагон“ е готическо-хумористичен философски трилър с елементи на детективски роман, пародия и литературоведско изследване.

Легенда за Пендрагон

Антал Серб

Действието му се развива в Англия и Уелс, където граф Гуинед кани магистъра по английска литература Янош Батки да изучава наследството на розенкройцерите, съхраняващо се в неговата библиотека, в резултат на което ученият се оказва въвлечен в криминална история.

Романът заимства елементи на свръхестественото от Г. К. Честъртън и Дж. К. Поуис, своеобразната атмосфера на Дж. Колиър и Д. Гарнет, структурата и интелектуалността от книгите на Олдъс Хъскли и Вирджиния Улфж.‌

Виц

Лети анестезиолог в отпуск… По едно време стюардесата обявява: – Извинете, но случайно да има ли анестезиолог в самолета? Ако все пак има, нека спешно да отиде на място №12! Отива анестезиолога там, а в съседното кресло мъж разлива водка в чашки. – Кой сте Вие? – пита учудено анестезиологът. – Разбирате ли, аз по професия съм хирург… и не съм свикнал да пия без анестезиолог.

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви