На 26-ти септември, неделя, доброволци ще почистят Морската градина в Бургас от фасове и други отпадъци като част от националната кампания #ПромениКартинката, подкрепена от Филип Морис България.

Всеки, който желае да участва в почистването на Централния плаж, може да се включи в акцията, която стартира в 11.00 ч. при хотел „Парк“.

Тази неделя, 26-ти септември, доброволци – служители на Филип Морис България и Орбико и други желаещи ще почистят Морската градина в Бургас от фасове и други отпадъци. Ентусиастите организират акцията по почистване като част от информационната кампания #ПромениКартинката на Филип Морис България, която призовава към отговорно потребителско поведение и опазване на околната среда от замърсяването с цигарени фасове.

Цигарените филтри са едни от най-големите замърсители в околната среда и най-често срещаната форма на боклук в природата. Всяка година се изхвърлят над 800 тона цигарени фасове в околната среда, като за разграждането им са нужни от 3 месеца до 15 години в зависимост от външните условия.

Именно затова през юни 2021 г. Филип Морис България стартира кампанията #ПромениКартинката, като част от стратегията за устойчиво развитие на глобалната компания  Филип Морис Интернешънъл. Атрактивни визии с посланията на кампанията се появиха на 40 плажа по българското Черноморие през летния сезон, провокирайки потребителите да разберат повече за проблема и да не замърсяват плажовете с цигарени фасове.

 Освен да информира и призовава към промяна, кампанията  #ПромениКартинката продължава през есента с доброволчески инициативи за почистване в страната.

Акцията  в Бургас е една от 4-те планирани през септември, като първата се състоя в Пловдив на 18-ти септември, като част от  Световния ден за почистването на околната среда (World Clean Up Day 2021). Локацията беше Небет тепе в Стария град на Пловдив, където служители на Филип Морис България и други доброволци, припознаващи каузата, заедно почистиха Небет тепе и част от Стария град и събраха 150 кг отпадъци.

Останалите инициативи по почистване се провеждат в Благоевград и Варна, където отново местни служители на Филип Морис България и Орбико и други доброволци се събират, за да почистят заедно градските пространства. Акцията в Благоевград е на 24-ти септември в Централната градска градина с подкрепата на Община Благоевград. Във Варна доброволците се събират на 25 септември, за да изчистят заедно Южния плаж на града.

Желаещите да се включат в акциите, могат да го направят, като последват FB страницата на инициативата  за повече информация: https://www.facebook.com/PromeniKartinkata.bg

Информационната кампания #ПромениКартинката цели да призове потребителите към отговорно поведение, като ги информира защо е важно фасовете да се изхвърлят в предназначените за общия битов отпадък места. Основният проблем с фасовете, изхвърлени в природата, се обосновава от факта, че филтърът на тютюневите изделия не е просто хартия или памук, а е направен от целулозно ацетатно влакно, направено от модифицирана дървесна целулоза, което е вид биопластмаса.

Можете да научите повече на уебстраницата на кампанията https://promenikartinkata.bg/ и във ФБ страницата https://www.facebook.com/PromeniKartinkata.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви