Архитектът на славния „Нефтохимик“ от средата на 90-те години на миналия век Христо Порточанов атакува ударно президентското място на БФС. Това съобщи самият той на пресконференция пред бургаските журналисти. Конгресът на футболната централа е насрочен за 12 октомври.

Порточанов обяви, че зад себе си има сериозен екип от хора, които имат огромен авторитет у нас и в чужбина. Сред тях са професори, медици и учени, но имената им ще бъдат съобщени едва на самия конгрес.

Влизаме в битка, която се надяваме да спечелим. Моето решение не е емоционално, нито спонтанно. Когато Борислав Михайлов се оттегли преди 2 години, се получи един вакуум в БФС. Това ясно показа, че нещата там не се случват както трябва и правят някакви игри, за да няма конгрес. Участието ми означава, че искам да има колкото се може по-малко недоволни във футбола у нас. През последните години има много критики към управлението на футбола, които не трябва да са насочени само към Михайлов, но и към хората около него. Няма да бъда съдник на Боби. Проучването, което направих показа, че състоянието във футбола е критично„, заяви Порточанов.

Той призна, че вече е провел разговори с различни футболни отбори, които да подкрепят кандидатурата му.

Има много такива. Ще кажа само два – „Сините камъни“ и „Камено“. Има още много. Проблемът не това, а че има страх във футболните хора. Притесняват се да показват самостоятелно мислене. Спечелим ли конгреса, страхът ще изчезне„, каза още на Порточанов.

Той изрази и мнението си относно кандидатурата за президент на Димитър Бербатов и екипа му:

„4-тите в света бяха гениални футболисти, но се оказаха лоши ръководители. Сега на власт искат да дойдат 44-те. Те обещават едни невъзможни неща, което означава едно – искат да се докопат до властта. А какво ще правят с нея не е ясно. Те сами себе си не могат да управляват. Мога да разкрия една тайна, че бях помолен преди време, когато реших да се кандидатирам за президент, да взема Димитър Бербатов и Стилиян Петров за вицепрезиденти. Казах: За Стилиян веднага съм съгласен, но за Бербатов , с неговия характер – не“, заяви славният президент на „шейховете“.

Сред приоритетите на Порточанов попадат развитието на детско-юношеските школи, борбата с черното тото и уговорените мачове, съдийството. Той бе категоричен, че при най-малки съмнения за съмнителни мачове, то провинилите се отбори веднага ще бъдат изхвърляни от футбола ни.

Когато аз се занимавах активно с футбол нямаше такива неща. Имаше криминални неща, но те бяха рядкост в средата на 90-те години и преминаваха бързо„, поясни той.

Кандидатът за президент на БФС поясни, че ще работи в тясно сътрудничество с държавата и общините. Освен това сред първите му стъпки, ако бъде избран начели на футбола ни, е да предложи президентската позиция и членовете на Изпълкома да имат мандатност.

Смятам, че може да се отделят и повече пари за телевизионните права на футбола. Освен това категорично Професионалната лига трябва да администрира футбола. Целта на БФС е съвсем друга – взаимодействие с световните футболни централи и държавата„, продължи той.

Сред целите му попадат и това да бъде изградена нова национална футбола база по морето. Мнението му за нов стадион е, че поне към този момент това не е нужно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви