Откритието на годината - герб от времето на Шишман
Откритието на годината - герб от времето на Шишман

Като “ откритието на годината“ определи проф. Николай Овчаров случайна находка на бизнесмен. Той се натъкнал в двора си доказателство, че вероятно България е имала герб по времето на цар Иван Шишман.

Случайно открита пластинка с дупка за окачване показва, че вероятно страната ни е имала герб по времето на Шишман. Проф. Овчаров уточни, че върху пластината, която е с приблизително триъгълна форма, е изобразен герб с три лъва. Но все още не може да се нарече български, защото има и други варианти.

Според топ археолога находката е изключително ценна. И ще помогне да погледнем към динамичен период от историята на страната ни, който е слабо осветен. „С много голяма степен на сигурност можем да кажем, че намерената пластинка е свързана с последните дни на Шишмановото царство“. Така, смята ученият.

На пластината, която е била обработена от специалисти от музея в Кърджали, са изобразени три лъва, подобни на английските. Те присъстват и на монети от времето на Шишман, както и като герб на царството. Той е открит в летопис на неизвестен арабски пътешественик, който по това време е посетил Търновград.

Откритието е направено на около 30 километра южно от Варна между селата Равна гора и Близнаци.

Намерено е при присаждане на дръвчета в частна овощна градина от председателя на Върховния управителен съвет на Асоциацията на българите по света Младен Станев.

Проф.Овчаров посочи, че историците не разполагат с данни, че през района, в който е открита пластината, са преминавали англичани.

„Бях потресен, когато я видях — каза пред БНР проф. Овчаров — Веднага разпознах държавния герб на България от времето на цар Шишман с трите лъва! Трите лъва, които до този момент бяха известни само от западноевропейските гербовници и рисунката на един арабин, минал през Търново във втората половина на ХIV век“, заяви археологът. Той смята, че бронзовият накит с държавния герб е бил носен от воин, „високопоставен български благородник, царски човек“ като знак за високия му ранг.

Тепърва предстоят още изследвания на историческата находка, но от днес, точно в навечерието на Деня на независимостта, тя вече е изложена в Регионалния исторически музей.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви