Втори доклад зао действията на Кристалина Георгиева

Миналата седмица Световната банка публикува доклад на адвокатската кантора „Уилмър Хейл“. В него директно е посочено, че Кристалина Георгиева, която сега е управляващ директор на МВФ, докато е била изпълнителен директор на банката е оказвала натиск върху служители. Така че позицията на Китай в класацията да бъде повишена.

Няколко седмици преди Световната банка да се откаже от изготвянето на доклада си „Да правиш бизнес“, група от външни съветници е препоръчала преразглеждане на рейтингите. За да се ограничат усилията на някои страни за манипулиране на техните резултати, съобщи агенция Ройтерс.

Анализът от 84 страници е изготвен от високопоставени учени и икономисти, в това число и бившият колумбийски финансов министър.

Този доклад е публикуван на сайта на Световната банка в понеделник. Около три седмици след като е бил връчен на главния икономист на институцията Кармен Райнхарт, пише Ройтерс. Анализът е подготвен от група, сформирана от банката през декември 2020 г. След като серия от вътрешни одити е разкрила нередности в данните в докладите за Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан.

В изготвения доклад се отправя призив за отстраняване на нередностите и за реформи с цел постигане на „методологичната честност“ на класацията „Да правиш бизнес“.

В него се говори и за „модел на правителствени усилия за намеса“ в резултатите в класацията за минали години.

Експертите са разкритикували класацията „Да правиш бизнес“ заради липсата на прозрачност относно съществените данни и въпросниците, използвани за калкулиране на рейтингите. Призовали са за издигане на „защитна стена“ между екипа, изготвящ класацията, и останалите дейности на Световната банка.

„Бяхме информирани за многократни случаи, при които национални правителства са се опитали да манипулират резултатите в класацията. Упражнявали са натиск върху индивидуални лица, допринасящи за изготвянето ѝ“. Това пише в доклада, като се визират адвокати, счетоводители или други професионалисти.

Авторите на прегледа призовават Световната банка да спре да продава консултантски услуги на правителства с цел подобряване на рейтинга на страните. Отбелязва се, че това представлява очевиден конфликт на интереси. „Световната банка не трябва едновременно да оценява бизнес средата на страните, докато приема плащания, за да консултира страните как да подобрят техните оценки“. Това казват авторите на доклада.

Световната банка предлага подобни услуги на редица страни. В това число – и на някои, които са замесени в разследването за манипулиране на данни. В това число са Китай и Саудитска Арабия, посочват в доклада.

В него се припомня, че

през декември миналата година един вътрешен одит е показал, че ръководството на Световната банка е упражнило натиск върху 9 от 15 служители.

Целта била да манипулират данни в изданията на класацията „Да правиш бизнес“ през 2018 г. и 2020 г. Манипулацията била в полза на Саудитска Арабия, ОАЕ и Китай. Докато Азербайджан е бил изваден от топ 10.

Стяга ли се Кристалина Георгиева да оглави БНБ?
„Дали след скандала в МВФ Кристалина Георгиева не смята да оглави БНБ?“, попита финансистът Любомир Каримански и доскорошен шеф на бюджетната комисия в парламента в предаването (О)позиция на „Сега“. Той посъветва журналистите да проучат с кого се е срещала в София Кристалина Георгиева, шеф на МВФ, която бе лектор на форум у нас на 9 септември. Според него вървят сондажи за следващия управител на БНБ, в които Георгиева участва

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви