Бургас чества днес 113-та годишнина от едно от най-значимите събития в новата история на страната – обявяването на Независима България.

На историческия 22 септември 1908 година в старопрестолния град Търново с манифест е обявена независимостта на българската държава.

След този исторически значим акт пред България се откриват нови възможности за икономически и културен напредък.

В Бургас историческата годишнина бе отбелязана с ритуал по издигане на флаговете на Република България, Европейския съюз и Община Бургас и празничен молебен за благоденствието на страната на площад „Атанас Сиреков“.

Признателните жители и гости на града отдадоха необходимата почит към паметта и святото дело на загиналите в защита на българската независимост с поднасяне на цветя пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк, намиращ се пред Военния клуб на бул. „Христо Ботев“ № 48.

Сред официалните гости бяха областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, зам.-кметът по култура и спорт Диана Саватева, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев, общински съветници и общественици.

В двора на временния нов адрес на Етнографската експозиция на улица „Княз Александър Батенберг“ започна атрактивно ревю на традиционни костюми от каталога „По дрехите посрещат …“ на фонда на Бургаския музей.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви