Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Христо М., привлечен като обвиняем за това, че в ж.к. „Меден рудник“, при условията на опасен рецидив, извършил действия с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст.

Той насочил срещу нея нож (престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 3, вр. с ал. 2, т. 1, вр. ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ НК). Това е тежко умишлено престъпление, наказуемо с „Лишаване от свобода“ от пет до двадесет години.

Бургаският окръжен съд счете, че при първоначалния преглед на събраните на този етап от разследването доказателства, може разумно да се предположи, че обвиняемият е възможно да е ангажиран в осъществяването на престъпното деяние, предмет на разследването.

От данните от справката за съдимост на Христо М. се установява, че спрямо него са били постановени осъдителни съдебни актове. Последното осъждане е за извършени в условията на съвкупност престъпления по чл. 199, ал. 1, т. 4 от НК, по чл. 150, ал. 1 от НК (блудство по отношение на лице, навършило 14- годишна възраст) и по чл. 354в, ал. 1 от НК, като му е наложено общо най – тежко наказание „Лишаване от свобода“ за срок от четири години и осем месеца, изтърпяно на 01.03.2019 г.

„Наличието на предходно, несъответстващо на закона поведение, включващо посочените по-горе осъждания на обвиняемия, преценени в светлината на процесното деяние, за което се води разследване, от една страна е показател за престъпни нагласи, а от друга, дава основание на съда да приеме, че съществува опасност от реализиране на престъпна проява от този обвиняем, в случай, че свободното му предвижване не бъде ограничено с най-тежката мярка за неотклонение“, пише в мотивите си съдебната инстанция.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви