Франция отмени среща на министри

Франция отмени планирана за тази седмица среща на министъра на въоръжените сили Флоранс Парли с британския й колега, след като Австралия отмени поръчка на френски подводници в полза на сделка с Вашингтон и Лондон. Това казаха запознати източници, цитирани от Ройтерс и БТА.

Според източниците Парли лично е взела решението за анулиране на срещата с британския министър на отбраната Бен Уолъс. За момента няма коментар от страна на френското и британското отбранителни министерства. Източниците потвърдиха публикувана по-рано в британския в. „Гардиън“ информация, че срещата е била отменена.

Разтрогването на сделката за подводниците, сключена през 2016 г. и възлизаща на милиарди долари, предизвика дипломатическа криза. Като Париж отзова посланиците си от Вашингтон и Канбера.

Франция твърди, че съюзниците й не са се консултирали с нея. Докато Австралия казва, че от месеци е изяснявала пред Париж безпокойствата си във връзка с договора.

В близките дни френският президент Еманюел Макрон и президентът на САЩ Джо Байдън пък ще обсъдят по телефона кризата. Това заяви говорител на френското правителство.

„Ние сме много, много горди с отношенията си с Франция. Любовта ни към Франция е неизкоренима“, заяви междувременно британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Премиерът се опитва да изглади отношенията с Франция,

след като сделка между САЩ, Великобритания и Австралия за доставка на ядрени подводници разгневиха Париж, посочва агенция Блумбърг.

Обединеното кралство и Франция работят по съвместни военни операции в Мали и в балтийските страни, както и по програма за симулирани ядрени изпитания, е казал според Блумбърг още Джонсън на път за Ню Йорк.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви