Бившите министри от служебното правителство Асен Василев и Кирил Петков обявиха публично намеренията си за бъдещо участие в политическия живот на страната. Това се случва в център „Проджект лаб“ на столичния бул. „Мария Луиза“ №58. Новият проект ще носи името „Продължаваме промяната“.

„Всички знаете, че в последните 4 месеца започнахме промяната и имахме конкретни и ясни цели. Цел 1 – да спрем корупцията и кражбата, добър пример беше ББР. Цел 2 – да освободим малкия и среден бизнес да работи спокойно. Стигнахме до 10% растеж и благодарение на приоритетите на НАП фокусът вече не бяха малки магазини, а големите фирми с големите обществени поръчки. Приоритет 3 – да привлечем високотехнологични инвестиции. Видяхте, че само за 4 месеца привлякохме голям завод за електроавтомобили в Ловеч. Приоритет 4 – когато се събере това благоденствие да се разпредели по-справедливо.

Бюджетът показа точно това – когато можем и да намалим дефицита и да разпределим средствата сред пенсионери, хората от здравеопазването и образованието. Вие ни познавате. Тук не включваме нищо ново, искаме тези 4 месеца да ги продължим в следващите 4 години“, каза Петков.

„Продължаваме промяната“ не се интересува от леви и десни, а от почтени

Той заяви, че не е важно дали си ляв или десен, а дали си почтен. Каза, че ще работят с почтени хора, независимо от коя страна са те.

Представи екипа си. Обясни, че критериите към тях са да са с добра кариера извън политиката, независими хора. Да не са били в повече от една партия, освен тази коалиция, защото не вярват в хора, които прескачат от партия в партия. Приоритет е и да нямат скандали. Всеки един от тях ще подпише договор за почтеност, че нямат скрити пари.

Повечето от екипа на новата формация са млади хора завършили в чужбина.

Асен Василев заяви, че данъците са достатъчно високи и няма нужда да се променят нито нагоре, нито надолу. Постъпленията са достатъчни за образование, здравеопазване и пенсии, но контролните механизми за разходване на средствата са изключени. „Продължава промяната“ иска държава, в която да се дава равен старт на всички.

По време на събитието стана ясно, че мандатоносителят, с която двамата ще участват в предстоящите парламентарни избори през ноември, няма да бъде обявен.

Асен Василев заяви, че преговарят със 7-8 партии, които ще бъдат сложени в коалиция. Сред тях обаче не е партия МИР. Той уточни, че влизат в политиката, защото няма как иначе да бъде направена промяната, тъй като България е парламентарна държава и следващото правителство ще е коалиционно.

„Безброй партии ни се обадиха с предложение да ни станат мандатоносители. В момента сме в процес на разговори с няколко партии, най-вероятно ще ги сложим под формата на коалицията. А „Продължаваме промяната“ да си остане името. 7-8 партии са, с които си говорим“, обяви Асен Василев.

И Петков и Василев преди да обявят проекта заявиха, че краткото време до изборите не им позволява да регистрират чисто нова партия. Те уточниха, че мандатоносителят трябва да се съгласи с техните условия и няма да приемат някой друг да им нарежда. Петков заяви предварително, че хората, с които ще се заобиколят, те „ще са със същия профил – хора с високо ниво на почтеност, кариера и успешно битие, извън политиката“.

dir.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви