Разбиха ОПГ за трафик на мигранти

При специализирана операция разбиха престъпна група, ангажирана с престъпления, свързани с нелегалната миграция. Това съобщиха на брифинг в МВР представители на ДАНС, ГДБОП и ГД „Гранична полиция“.

Директорът на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов съобщи, че след повече от година работа съвместно между ДАНС, ГДБОП и ГД „Гранична полиция“, под надзора на прокуратурата, на 16 септември се е състояла специализирана полицейска операция. В резултат на нея е неутрализирана и задържана организирана престъпна група. Тя е била ангажирана с извършването на престъпления по смисъла на чл. 280 и 281 от НК – нелегалната миграция.

Задържани са седем души. Първоначално – за 24 часа, впоследствие на четирима от тях задържането е удължено с прокурорско постановление до 72 часа. Предстои внасяне на искане на постоянни мерки по отношение на четиримата.

Операцията е била на територията на София и областите Русе и Хасково.

Главен комисар Калин Стоянов определи операцията като сериозен успех на службите за сигурност в България, които са пряко ангажирани с противодействието на нелегалната миграция, един от основните, по думите му, проблеми в момента както в страната, така и в Европа.

Цветан Цветанов, директор на дирекция в ДАНС, обясни как се е развила операцията в рамките на около година. Тя е започнала с получена информация в агенцията, засягаща дейност на организирана престъпна група, ангажирана с превеждане на мигранти през турско-българската граница, а впоследствие и през българо-сръбската граница.

Информацията е засягала няколко лица от афганистански произход, а също и български граждани, като основно превежданите мигранти са били афганистански граждани. Данните са били систематизирани и предоставени на ГДБОП и на ГД „Гранична полиция“. Били са организирани съвместни екипи за работа по документиране на

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви