Кристалина Георгиева обвинена в лобизъм за Китай

Името на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева бе замесено в скандал. Той обхваща периода, когато тя е била изпълнителен директор на Световната банка, съобщи bTV.

В публикация на „Блумбърг“ , позоваваща се на доклад на Световната банка, се посочва, че Георгиева е оказвала натиск да се подобри класирането на Китай от 85-то на 78-мо място в класацията „Doing Business“ за 2018 г. Натискът е оказван точно в момент, когато се е очаквало Пекин да играе ключова роля за увеличението на капитала на Световната банка.

В доклада се споменава и името на съветника ѝ Симеон Дянков.

От офиса на Кристалина Георгиева заявиха за bTV, че тя изразява несъгласие с изводите на доклада,

свързани с нейната роля в работата ѝ по класацията.

След откриването на подобни етични проблеми Световната банка съобщи, че прекратява изготвянето на класацията.

Какво казва докладът?
„В последните седмици преди публикуването на доклада в края на октомври 2017 г. тогавашният президент на Световната банка Джим Йон Ким и Георгиева, по това време главен изпълнителен директор на банката, се срещат със свои служители. И ги молят да разгледат възможността за актуализиране на методологията по отношение на Китай“, отбелязва „Франс прес“.

Ким е обсъждал класацията с високопоставени китайски служители, които са били разтревожени от класирането на страната. А помощниците на Ким са повдигнали въпроса как да я подобрят. Това се посочва в обобщението на проучването, публикувано от Световната банка.

Според доклада, в който са анализирани 80 000 документа и са интервюирани десетки настоящи и бивши служители на Световната банка, Георгиева е порицала високопоставен служител на финансовата организация за „лошо управление на отношенията на банката с Китай и неоценяване на значението на доклада за страната“, пише още „Франс прес“.

Така под натиска на ръководството, служителите на Световната банка са променили някои от входящите данни. И така Китай е излязъл по-напред в класацията.

В разследването се казва, че Кристалина Георгиева е благодарила

за „приноса за многостранността“ на високопоставен служител в Световната банка. Както и че тя е посетила дома на мениджъра, отговарящ за доклада, за да вземе копие. И им благодарила, че са помогнали за „разрешаването на проблема“.

„Занапред ще работим по нов подход за оценка на бизнес и инвестиционния климат“, се казва още в изявлението на Световната банка.

Проучването е изготвено от адвокатската кантора „WilmerHale“, която е наета от Комисията по етика към Изпълнителния съвет на Световната банка – органът, който отговаря за етичните въпроси, свързани със служители на съвета.

dir.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви