От 215 души, приети в болница с коронавирус към този момент, едва 4 са ваксинирани, а 2 с незавършен цикъл на имунизация.

Едва 2-3% от ваксинираните и заболели стигат до болнично лечение. 1/3 от са с незавършена имунизация.

0т 1176 починали с коронавирус от началото на пандемията, има само трима имунизирани – единият с незавършена имунизация, вторият с ваксина, която не е одобрена от ЕС, а третият с пълен цикъл на имунизация, но с множество съпътстващи заболявания.

И при тримата е имало и голямо забавяне преди да потърсят лекарска помощ.

Тези данни съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров пред репортери днес.

Той поясни още, че към днешна дата няма ваксинирани пациенти в интензивните отделения в Бургаска област, а като цяло едва 0,7% имунизирани са тези, които са стигнат до там.

Учудващо е, че при тези категорични цифри все още имаме съмнения във ваксините. Имунизацията е единственият начин да си върнем нормалния начин на живот. Имунизацията е изборът на цивилизования свят и това не е тайна. Не е тайна, че в Европа средно 70-90% от възрастното население вече е ваксинирано. Те постигнат една много ниска смъртност, дори незначителна“ , заяви още той.

Според него в България продължава да се преекспонира темата с правата и правото на избор, свързани с ваксинацията.

Естествено човек има право, но всеки избор си има последствия. Правото на избор е свещено, но също и правото на здраве. В повечето съдебни инстанции в Европа са завършили делата за това дали правото на избор е над това на общественото здраве. Съдилищата са категорични – не, не е. Няма как да имаме само права, а не и задължения„, поясни той.

След този успешен сезон ще дойде и този през 2022 година. Да не се окаже, че сега залагаме мините на неблагополучието за следващия сезон, защото като дестинация ще се окаже, че нашата държава е с 30-35% ваксинирани, а всички останали са с 80-90%. Това именно ще бъде един от критериите за избор на мястото на почивка за туристите. Тогава ще можем да се сърдим само на себе си„, каза д-р Паздеров.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви