Доц. Сарийски: Инфлацията и горския пожар не се прогнозират

Икономиката на България страда от това, че не може да генерира достатъчно голяма добавена стойност. Това е причината за ниските заплати и мизерните пенсии у нас. От друга страна евтините кредити и държавните дотации по време на COVID кризата, направиха икономиките, не само българската, все по-неспособни, каза доц. Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН.

Според него да се прогнозира развитието и края на започналата инфлация е все едно да се прогнозира горски пожар. Той дава пример с процесите и динамиката на пазарите, които са най-лесно проследими при цените на борсовите стоки. Сарийски отбелязва, че поскъпването за една година на суровини като нефт, въглища и газ на световните борси е достигнало от 100 до 260 процента.

След това идва поскъпването на местните тържища, където с до 50 процента се увеличават цените на олиото, яйцата, пилешкото месо. После с около 15 процента поскъпва индустриалното производство, което увеличава цените на едро. И най-накрая потребителите усещат инфлацията в магазините, която към днешна дата е около 5 процента. За края на годината Сарийски прогнозира 10 процента инфлация.

Доц. Сарийски отбелязва рекордно ниската безработица в страната, която в момента е около 5 процента. Той обаче обръща внимание на факта, че голяма част от безработните хора у нас, поради различни причини, не са регистрирани в бюрата по труда. Според него проблемът със скритата безработица тепърва ще се проявява.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви