Северна Корея извърши забраннени тестове.

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети от източното си крайбрежие, съобщиха днес южнокорейски военни. Това е поредно нарушение на резолюция на ООН, която забранява на Пхенян тестовете на такива оръжия. И ще увеличи напрежението броени дни след изпитанието на крилата ракета с вероятен ядрен заряд, предаде Ройтерс.

Пхенян неотклонно развива оръжейната си програма на фона на застой в преговорите за премахване на нейния ядрен и балистичен арсенал в замяна на облекчаване на санкциите на САЩ. Преговорите са в застой от 2019 г., припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Северна Корея изстреля две неидентифицирани балистични ракети от централната част на територията си по посока на източното крайбрежие. А разузнавателните служби на Южна Корея и САЩ правят подробен анализ за по-нататъшна информация. Това съобщи южнокорейският съвет на началник-щабовете.

Южнокорейската армия повиши нивото на наблюдение и поддържа състояние на пълна готовност в тясно сътрудничество със САЩ, се посочва в съобщението на съвета на началник щабовете в Сеул.

Японската брегова охрана съобщи за обект, който би могъл да е балистична ракета, изстреляна от Северна Корея. И уточни, че той е паднал извън изключителната икономическа зона на Япония.

Японският премиер Йошихиде Суга нарече ракетното изстрелване „възмутително“. И остро осъди това действие като заплаха за мира и сигурността в региона.

Суга и президентът на Република Корея Мун Дже-ин ще свикат заседания на съветите си по национална сигурност. Техните канцеларии събщиха, че там ще се обсъдят изстрелванията.

От офиса на Мун съобщиха, че той веднага е би информиран за севернокорейските изпитания на балистични ракети – първи от март насам и представляващи поредно нарушение на санкциите на ООН.

Най-новото изстрелване беше извършено в момент, когато външните министри на Южна Корея и Китай провеждаха разговори в Сеул на фона на загриженост от неотдавнашните изстреляния на крилати ракети от Пхенян и от застоя в преговорите за денуклеаризация между КНДР и САЩ.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви