Плодове и зеленчуци
Как да консумираме повече

Плодовете и зеленчуците представляват изключително богат източник на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Редовната консумация на тези полезни хранителни вещества ни зарежда с енергия и здраве и може значително да понижи риска от развитие на множество заболявания, като рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване.

Причините да консумираме плодове и зеленчуци са неизброими. Помислете върху тези неща:

– Плодовете и зеленчуците са богат източник на витамини и минерали, включително фолиева киселина, витамин С и калий. Тези витамини и минерали играят основна роля във функционирането на почти всеки орган на човешкото тяло.

– Плодовете и зеленчуците са най-добрият източник на разтворими и неразтворими фибри. Фибрите поддържат храносмилателната ни система в добро здраве, предотвратяват констипацията и понижават риска от развитие на рак на дебелото черво. Освен това, спомагат за доброто чревно здраве и перисталтика и предотвратяват стомашно-чревния дискомфорт.

– Редовната консумация на плодове и зеленчуци може значително да понижи риска от развитие на инфаркт, инсулт и рак, както и да предотврати появата на други заболявания на сърдечно-съдовата система.

– Плодовете и зеленчуците допринасят за здравословна и балансирана диета, за лекотата на хранителната порция и за удълженото чувство на ситост за организма.

– Редовният прием на плодове и зеленчуци поддържа кожата ни здрава и еластична, забавя признаците на стареенето и удължава продължителността на живота. Вътрешното здраве се отразява и навън. Сияйният външен вид е лесно постижим.

– Плодовете и зеленчуците ни зареждат с енергия и повишават умствената ни дейност. Чувството за умора и отегченост изчезва, а мозъчните клетки се стимулират.

– Плодовете и зеленчуците предлагат страхотен вкус и огромно разнообразие. Особено, когато те са пресни, сезонни и свежи: https://www.kaufland.bg/asortiment/svezhest-kachestvo/kontrol-na-kachestvoto/plodove-zelenchutsi.html

Алтернативен начин за консумация на повече плодове и зеленчуци е приемът им под формата на смути. Смутитата включват всички напитки, приготвени чрез блендиране на плодове и зеленчуци, както и пюретата. Препоръчително е дневният прием на плодови сокове, зеленчукови сокове и смутита взети заедно да не надвишава 150 милилитра или 1 чаша.

Ето и още няколко начина, чрез които да повишим консумацията на пресни плодове и зеленчуци:

  • На закуска, прибавете плодове към зърнената си закуска, закуската от овесени ядки или към киселото мляко.
  • Прибавете към закуската си вместо чаша вода, чаша прясно изцеден сок от плодове или зеленчуци.
  • На обяд прибавете маруля, домат, краставица или моркови към сандвича си.
  • Когато хапвате вкъщи, прибавете боб, леща или грах към супата, яхнията или салатата.
  • Когато приготвяте вечеря, добавете салата или зеленчуково ястие към основното. Добри примери са печени или варени броколи, грах, карфиол или моркови.
  • Опитайте се да избирате сосове за ястията си на зеленчукова или доматена основа, пред сосове, които съдържат сметана или сирене. Вторите обикновено са с високо съдържание на наситени мазнини и калории.
  • Опитайте се да заместите сладките снаксове като бисквити, със снаксове от плодове и зеленчуци. Също така заместете чипсовете и другите полуфабрикати.

Доверете се на Kaufland рецептите, за да намерите нови и интересни начини за приготвяне на сезонни продукти, както и за внасяне на повече разнообразие в менюто.

Няколко съвета в допълнение:

Внимавайте с приема на плодови сокове и смутита. Препоръчително е тяхната консумацията да не надвишава определеното дневно количество, съответстващо на една порция. Блендирането на плодовете и зеленчуците на сок и смутита освобождава захарта, която се съдържа в продуктите. Прекомерната консумация на храни и напитки с високо съдържание на захар от своя страна, може да доведе до затлъстяване, диабет, до поява на кариеси, до постепенно затлъстяване, както и до много други вреди.

Разреждането на плодовите сокове с вода или газирана вода, както и приемът им само по време на хранене може да понижи риска от развитие на дентални заболявания и да регулира приема на захар.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви